Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 2 mei 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk DIZ/2007/163 - Onderwerp
besluiten van de Transportraad over het Galileoproject

Geachte voorzitter,

Tijdens het Algemeen Overleg van 15 maart over de agenda van de Transportraad van 22 maart heb ik toegezegd om de Kamer na de Raad nader te informeren over de uitkomsten van het agendaonderdeel Galileo.

In het onderstaande informeer ik u in chronologische wijze over de gang van zaken tot en met de Raad:

· Nog voor de Raad bleek dat het bedrijfsleven door interne onenigheid de toezegging om met een tijdpad te komen voor het doorbreken van de patstelling over de onderhandelingen niet kon nakomen;
· Minister Tiefensee heeft zijn collega's in de Raad in een brief geïnformeerd en een notitie meegestuurd met een aanzet tot besluiten van de Raad;
· Commissaris Barrot heeft in een brief aan het voorzitterschap de analyse van het voorzitterschap onderschreven en een duidelijk tijdpad tot en met de juni- Raad voorgesteld; zo zou het consortium voor 10 mei a.s. duidelijkheid moeten geven over:
o De oprichting van de Galileo Operating Company (inmiddels gebeurd) o De benoeming van een Chief Executive Officer met voldoende mandaat
o De toezegging dat het mogelijk is om uiterlijk 15 september 2007 een overeenkomst op hoofdlijnen te sluiten;
· Nederland heeft bij het voorzitterschap aangedrongen op het omzetten van de bovengenoemde voorzitterschapsnotitie in Raadsconclusies teneinde deze Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DIZ/2007/163

meer gewicht te geven; het voorzitterschap heeft gehoor gegeven aan dit verzoek;

· De Commissie heeft voorgesteld de conclusies aan te scherpen door de bovengenoemde deadlines op te nemen; in de voorbereiding van de Raad heeft Nederland deze aanscherpingen gesteund en zijn ze verankerd in de conclusies.

Tijdens de Raad heb ik mij direct na de inleidingen van zowel de Voorzitter als de Europese Commissaris, volmondig achter de aanpak van het voorzitterschap en de Commissie geschaard en daarmee de aangescherpte conclusies, inclusief de uiterste termijn, gesteund. Er diende naar mijn mening een zeer krachtig signaal afgegeven te worden richting consortium dat op korte termijn hom of kuit gegeven moet worden. Hierbij zij aangegeven dat vooralsnog een volledige of gedeeltelijke Publiek Private samenwerking (PPS) mijn voorkeur heeft. Mocht het consortium, al dan niet in gewijzigde vorm, niet in staat zijn om de vereiste duidelijkheid te geven, dan zal de Raad in juni ook over alternatieven voor de PPS moeten beschikken. Deze worden door de Europese Commissie in samenwerking met de Galileo Supervisory Authority en het European Space Agency in kaart gebracht. Voorop staat een constructie die een optimale kosten/baten prognose laat zien.
De Europese Commissie zal in juni tevens inzicht geven in het financiële mechanische dat men wil voorstellen voor de dekking uit de EU-begroting van de kosten van het Galileo-programma en de financiële risico's in de operationele fase.

In de aanloop naar de Transportraad van juni zal ik mij sterk maken voor een zo duidelijk en gericht mogelijk besluit over de wijze van continuering van het programma. Naar verwachting zal de Raad in oktober dan kunnen besluiten over de hoofdlijnen van de financiële paragraaf.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

---