Gemeente Bernheze


Sneltoetscriteria bouwplannen verruimd

Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeenteraad voorstellen de criteria voor het toetsen van bouwplannen te verruimen. Hierdoor kan de aanvraagprocedure voor bouwplannen worden vereenvoudigd en hoeft de welstandscommissie minder bouwplannen te behandelen.

Evaluatie

Aanleiding voor het besluit was de evaluatie van de Welstandsnota. In deze nota zijn de criteria en uitgangspunten vastgelegd waaraan de welstandscommissie een bouwplan toetst. Doel hiervan is de ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde omgeving en het openbaar gebied in stedenbouwkundig, cultuurhistorisch, architectonische en landschappelijk opzicht te waarborgen.

Toetsen

Een aantal bouwwerken is licht-bouwvergunningplichtig. Het gaat daarbij om kleine veel-voorkomende bouwwerken zoals dakkapellen, aan- en uitbouwen en bijgebouwen. Deze bouwplannen worden aan de hand van zogenaamde sneltoetscriteria getoetst. Deze toets doet de behandelend ambtenaar zelf. Alleen als het bouwplan van de sneltoetscriteria afwijkt, vraagt de gemeente een advies van de welstandscommissie.

Ruimere criteria

In de praktijk bleek dat nog steeds veel bouwplannen om advies aan de welstandscommissie voorgelegd moeten worden. Daarom worden er nieuwe, ruimere sneltoetscriteria gemaakt.

Afschaffen welstandstoetsing?

Los hiervan staat het wel of niet afschaffen van de welstandstoetsing ter discussie. De commissie Ruimtelijke Zaken zal dat onderwerp op 3 mei 2007 bespreken.