Gemeente Bernheze


Goede discussie over gemeenteportemonnee 2008

week 18 discussieavond.jpg

Maandagavond 23 april 2007 stond in het teken van de portemonnee voor 2008, ook úw portemonnee. In Cultureel Centrum de Pas gingen raadsleden en inwoners met elkaar in discussie over een aantal actuele onderwerpen.

De avond werd om 19.30 uur geopend door de discussieleider, burgemeester Heijmans. Vervolgens kregen alle fracties en de wethouders gelegenheid om hun stelling of thema op ludieke wijze over te brengen aan de aanwezige inwoners. De stellingen zijn eerder in De Bernhezer en op de gemeentelijke website gepubliceerd. Het publiek werd getrakteerd op een gedicht, een filmpje, een stukje toneel en een aantal gepassioneerd gebrachte toespraken.

PT Pofru

In de pauze konden de inwoners met stickers aangeven over welke onderwerpen zij het na de pauze wilden hebben. Maar niet nadat de nieuwe politieke partij PT Pofru zich gepresenteerd had. Deze partij, vertegenwoordigd door Sofie en Sonja, luisterden de avond op met hun levendige bijdrage.

Discussie

De discussieonderwerpen met de meeste stickers werden onder de bezielende leiding van burgemeester Heijmans bediscussieerd tijdens de tweede helft van de avond.

Eerste discussiepunt was de ontsluiting van industrieterrein t Retsel in Heeswijk-Dinther. De meningen hierover waren verdeeld. Vanuit de zaal kwamen uiteenlopende opmerkingen naar voren zoals:


- zonder ontsluiting bestaat er weinig animo voor vestiging van bedrijven;


- géén ontsluiting door het Aa-beekdal;


- ontsluiting betekent vermindering van overlast door verkeer in de kom van Heeswijk-Dinther;


- door ontsluiting haal je juist meer verkeer Heeswijk-Dinther binnen. Het overgrote deel van de aanwezigen stemde vóór een snelle ontsluiting van het bedrijventerrein.

Tweede punt was de realisatie van jongerenplekken in de gemeente. De jeugd was zelf ook vertegenwoordigd op deze avond en deed actief mee aan de discussie.

Een aantal reacties:


- de jeugd betrekken bij de uitvoering;


- er is geen behoefte aan ontmoetingsplekken in de open lucht maar juist binnen;


- gebruik bestaande jongerencentra;


- voorwaarde bij het realiseren van jongerenontmoetingsplekken is dat er meer controle plaatsvindt. Kijk kritisch naar de invulling van plekken voor jongeren.

De stemming was onbeslist: fifty-fifty.

Volgende punt was de structurele subsidie voor de BOS. De BOS was zelf aanwezig in de persoon van Mario van Dinther, verslaggever en de heer Theunissen, bestuurslid van de BOS. De mening van de zaal was vrijwel eensluidend: een structurele subsidie is prima, maar men moet wel goed naar uitgaven en inkomsten blijven kijken.

Over de vierde en vijfde stelling was iedereen het roerend eens met elkaar: ruim baan voor fietsers en voetgangers en géén betaald parkeren in Bernheze.

Laatste stelling die in discussie werd gebracht was het cultureel podium voor Nistelrode. Het publiek gaf aan dat een podium in Nistelrode voor de verenigingen duidelijk wordt gemist. Het dorpshuis biedt weliswaar mogelijkheden, maar niet voor iedereen. De vraag rijst of 250.000,- wel voldoende is. Het is belangrijk dat er een podium komt, maar er moet wel gekeken worden naar de exploitatie op lange termijn. Na een bijna unanieme uitspraak voor deze stelling, werden alle overige stellingen in stemming gebracht. Het laatste woord was nog aan Sonja en Sofie en burgemeester Heijmans sloot daarna de avond officieel af. De discussie zette zich informeel voort in het cultuurcafé van De Pas. En daarmee was de discussieavond een geslaagde avond.

Vervolg

In de raadsvergadering van 24 mei 2007 wordt de perspectiefnota behandeld. U kunt dan horen wat de fracties met de ingebrachte punten tijdens de discussieavond gedaan hebben.