Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Procesintegratie en innovatief ondernemerschap in het bouwproces
---

Innovatie vooral bij toeleveranciers

In de bouw lopen de toeleverende bedrijven voorop wat betreft innovatie. In vergelijking met de bouw- en bouwinstallatiebedrijven en ontwerp- en adviesbureaus blijken zij vaker zelf nieuwe producten te ontwikkelen. Van de toeleveranciers met 50 of meer mensen in dienst heeft ruim de helft de afgelopen vijf jaar nieuwe producten ontwikkeld, die de bouw efficiënter maken. Verder heeft een ruime meerderheid van de toeleveranciers innovaties in het productieproces doorgevoerd, waardoor de concurrentiepositie is verbeterd. Ook hebben ze in vergelijking met de bedrijven uit de andere sectoren vaker personeel in dienst dat zich bezig houdt met Research & Development.

Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid in het rapport Procesintegratie en innovatief ondernemerschap in het bouwproces.

In opdracht van PSIBouw voert het EIB vier jaarlijks te herhalen metingen uit onder de verschillende partijen aan de aanbodzijde van de bouw. In 2006 heeft de tweede meting plaatsgevonden. In het onderzoek wordt naast de vragen over innovatief ondernemerschap ingegaan op de vraag in hoeverre de bedrijven werkzaam zijn in de verschillende de fasen van het bouwproces en hoeveel vertrouwen ze hebben in hun opdrachtgevers. Het onderzoek strekt zich uit over bouw- en bouwinstallatiebedrijven, architecten- en ingenieursbureaus en producten en handelsondernemingen van bouwmaterialen.

Innovativiteit uit zich niet alleen in het ontwikkelen van nieuwe producten en technieken, maar kan ook breder worden gezien. Zo zijn het formuleren van een bedrijfsbeleid, het hanteren van een lange planhorizon en het meten van de klanttevredenheid belangrijke onderdelen van innovatief ondernemerschap. Op deze onderdelen zijn er duidelijke verschillen tussen de bouw(installatie)bedrijven, ontwerpbureaus en toeleveranciers. Zo heeft ongeveer de helft van de ontwerpbureaus en toeleveranciers hun bedrijfsbeleid schriftelijk vastgelegd. Bij de bouw- en bouwinstallatiebedrijven geldt dit slechts voor één op de vier bedrijven. Bovendien kijken zij bij de bepaling van hun positie in de markt minder ver vooruit dan de bedrijven uit de andere sectoren. Van de architecten en toeleveranciers kijkt meer dan de helft verder dan twee jaar vooruit. Bij de
bouw(installatie)bedrijven kijkt 15 procent meer dan twee jaar vooruit.

In vergelijking met de eerste meting van 2005 zijn weinig veranderingen waargenomen. De mate van innovatief ondernemerschap is in 2006 vrijwel gelijk aan die van 2005. Verder zijn de bedrijven niet vaker of minder vaak werkzaam in de verschillende fasen van het bouwproces. Ook wat betreft transparantie en vertrouwen is er nauwelijks sprake van een verschuiving. Hoewel grote veranderingen in een periode van een jaar niet waarschijnlijk zijn, leefde de verwachting dat op sommige punten (bijvoorbeeld transparantie en klantgerichtheid), als reactie op de Parlementaire Enquête Bouwnijverheid, toch veranderingen zouden zijn opgetreden. Dit is nog niet of slechts in beperkte mate zichtbaar.