Nederland

Nederlandse gemeenten bestrijden discriminatie nauwelijks

02-05-2007 Amnesty International overhandigt onderzoek naar gemeentelijk antidiscriminatiebeleid aan Minister Vogelaar

Nederlandse gemeenten geven weinig prioriteit aan de bestrijding van discriminatie. In maar liefst 92% van de gemeenten is de aanpak van discriminatie niet in het college-programma opgenomen. Nog geen 10% van de gemeenten voert integraal beleid tegen discriminatie en slechts 17% geeft aan op specifieke terreinen, zoals horeca of openbare orde, antidiscriminatiebeleid te voeren. In slechts 18% van de gemeenten is antidiscriminatie onderdeel van een wethoudersportefeuille. Sommige gemeenten zijn van mening dat het rijk onvoldoende sturing geeft aan de bestrijding van discriminatie in Nederland. Dat zijn enkele uitkomsten van een onderzoek van de Nederlandse afdeling van Amnesty International naar het gemeentelijk antidiscriminatiebeleid.

Ook als werkgever doen gemeenten opvallend weinig: slechts 30% treft maatregelen om discriminatie op de eigen werkvloer te voorkomen, terwijl het hierbij om een wettelijke verplichting gaat. Opmerkelijk is ook dat een grote meerderheid van de gemeenten (68%) meldt dat discriminatie geen wezenlijk probleem is in de eigen gemeente, maar dat tegelijkertijd 58% aangeeft geen of nauwelijks inzicht te hebben in de mate waarin discriminatie voorkomt. Om inzicht te verkrijgen spelen politie en de Antidiscriminatiebureaus (ADBs) een belangrijke rol, maar er is nog lang geen sprake van een landelijke dekking van ADBs.

De publicatie Aanpak van discriminatie door Nederlandse gemeenten: 443 kansen voor verbetering wordt op 2 mei 2007 in Den Haag (Nieuwspoort) door directeur Eduard Nazarski overhandigd aan Minister C.P. Vogelaar (Minister voor Wonen, Wijken en Integratie.) Vogelaar is onder meer verantwoordelijk voor de bestrijding van rassendiscriminatie en voor een landelijke dekking van Antidiscriminatiebureaus in Nederland. Bij de presentatie zullen ook spreken mevr. S.E. Korthuis, lid directieraad VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en dhr. H.G. Fermina, directeur van Artikel 1 (het voormalige Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie), en mevr. E.A.M. Ermens, onderzoeker Research voor Beleid*.

Discriminatie is ook in Nederland een hardnekkig en omvangrijk probleem. Het huidige kabinet heeft aangegeven van de bestrijding van discriminatie een speerpunt te maken. Voor de feitelijke aanpak van verwijst de rijksoverheid echter in het bijzonder naar gemeenten. De manier waarop gemeenten antidiscriminatiebeleid moeten invullen blijft daarbij vaak in het midden. Amnesty International heeft daarom begin 2007 geïnventariseerd of en zo ja, op welke terreinen gemeenten ook daadwerkelijk beleid voor discriminatiebestrijding ontwikkelen en uitvoeren.

Amnesty International vindt dat in alle Nederlandse gemeenten kansen blijven liggen om discriminatie effectiever te voorkomen en bestrijden. De organisatie doet zowel aan de rijksoverheid als de gemeenten een aantal concrete aanbevelingen voor verbetering. Zo moet de overheid duidelijk maken hoe verantwoordelijkheden verdeeld zijn tussen rijk, provincies en gemeenten en welke inzet er van gemeenten verwacht wordt. Gemeenten moeten zorgen dat ze meer inzicht krijgen in de mate waarin discriminatie binnen de gemeentegrenzen voorkomt door cijfers over discriminatie op te vragen bij politie, Openbaar Ministerie, Antidiscriminatiebureaus en daarover in gesprek te gaan met lokale belangenorganisaties van bijvoorbeeld migranten, vrouwen, gehandicapten en lesbiënnes en homoseksuelen.

Door de publicatie aan te bieden aan de regering binnen de termijn van 100 dagen die het kabinet benut om tot een uitwerking van het coalitieakkoord te komen, hoopt Amnesty International op constructieve en praktische wijze bij te dragen aan de invulling van de aanpak van discriminatie, aldus Eduard Nazarski.

Na de landelijke presentatie op 2 mei zullen meer dan dertig lokale Amnestygroepen in de eigen gemeente het rapport onder de aandacht brengen van het College van B&W en hen aansporen om de bestrijding van discriminatie hoger op de agenda te zetten.

*Amnesty heeft dit onderzoek laten uitvoeren door het onderzoeksbureau Research voor Beleid. Aan het onderzoek hebben 196 gemeenten meegewerkt. Het onderzoek laat vanwege de hoge respons, 44 procent, en de verdeling van responderende gemeenten over inwonertal en geografische spreiding een representatief beeld zien van de situatie in Nederlandse gemeenten.