Gemeente Soest

Meer papier door minicontainer en inzameling

Datum: 02/05/2007

In 2006 is in de gemeente Soest 300 ton meer papier ingezameld dan in 2005. Dit is een stijging van 10%. Deze stijging is voor de helft toe te schrijven aan autonome groei, de andere helft aan de inzet van de nieuwe minicontainer. De doelstelling voor de gescheiden inzameling van papier ligt op 75 kg per inwoner per jaar. In 2005 werd een resultaat bereikt van 64 kg/inw/jr, in 2006 was het resultaat 70 kg/inw/jr. Het is aannemelijk dat de doelstelling voor de gescheiden inzameling van papier in 2007 wordt behaald.

In 2005 heeft de gemeenteraad van Soest besloten om een minicontainer voor papier bij de laagbouw woningen in te gaan voeren om de gescheiden inzameling van papier te verbeteren. Bij dit besluit is ook aangegeven dat de positie van de verenigingen, scholen en kerken nauwlettend in de gaten moest worden gehouden. Indien zij nadelige gevolgen zouden ondervinden van de invoering van de minicontainer voor papier, dan zouden deze gevolgen wellicht gecompenseerd worden.

Voor de invoering van de minicontainer is gekozen nadat diverse maatregelen waren genomen om op een andere wijze de papierinzameling te verbeteren. Deze maatregelen brachten te weinig resultaat. Uit diverse onderzoeken bij andere gemeenten bleek dat de inzameling van papier met 40% verbeterd zou kunnen worden door invoering van minicontainers en deze maandelijks te legen. In september 2006 zijn de minicontainers voor papier bij de laagbouw woningen uitgezet. De eerste resultaten van deze aanvullende manier om papier in te zamelen zijn onlangs bekend geworden. In 2006 is 3167 ton papier ingezameld. In 2005 werd 2866 ton papier ingezameld. Een stijging van 300 ton.

Besparing van 15.000
De resultaten op het gebied van de gescheiden inzameling van papier hebben ook gevolgen voor de hoeveelheid restafval. Deze hoeveelheid is namelijk in 2006 ten opzichte van 2005 met 100 ton gedaald. Dit is opmerkelijk, aangezien in andere gemeenten een stijging van de hoeveelheid restafval wordt geconstateerd. Zonder invoering van de minicontainer voor papier had een stijging van de hoeveelheid restafval in Soest met 300 ton verwacht mogen worden. De betere inzamelresultaten voor papier (+ 300 ton) en restafval (- 100 ton) hebben financiële voordelen. De invoering van de nieuwe minicontainer inclusief de inzamelkosten levert over 2006 een besparing op van 15.000,-.

Sinds de invoering van de minicontainers is 50% minder papier gebracht naar de ondergrondse containers en het afvalbrengstation. Deze voorzieningen blijven echter omdat ze voor sommige inwoners (bv flatbewoners) de enige dan wel meest passende manier zijn om hun papier gescheiden aan te bieden. Deze reductie was voorzien. Dit bood ook de mogelijkheid om eind vorig jaar de textielcontainers ondergronds te maken. Hiervoor werden op een aantal locaties ondergrondse papiercontainers omgebouwd tot textielcontainers.

De verenigingen c.a. hebben in 2006 12% meer papier ingezameld dan in 2005. Deze stijging hebben zij geheel bereikt in de eerste drie kwartalen van 2006. Indien alleen het laatste kwartaal van 2006 wordt beschouwd, het kwartaal waarin de minicontainer voor papier is ingevoerd, dan blijkt dat de verenigingen c.a. net zoveel papier hebben ingezameld als in het laatste kwartaal van 2005. Mogelijk hebben de verenigingen door de komst van de minicontainer minder inkomsten uit hun papierinzameling. In dit geval bekijkt de gemeente of zij de verenigingen zal compenseren.