Gemeente Dongeradeel



---

Energieke daden

Eind vorig jaar is het project Energieke daden van start gegaan. Dit energieproject heeft als doel huishoudens met lagere inkomens uit 14 gemeenten in de regio Noord-Friesland te adviseren en te ondersteunen op het gebied van energiebesparing.

De gemeente heeft de groep bijstandsgerechtigden actief benaderd met informatie over het project. In totaal hebben 279 huishoudens uit Dantumadeel en Dongeradeel zich aangemeld voor deelname. Een speciaal opgeleide energieadviseur bezoekt deze huishoudens en overhandigt hen de gratis Energiebasisbox ter waarde van 40,00. Deze basisbox bevat twee spaarlampen, een tijdklok, twee tussenstekkers, een schakeldoos, een energieregistratiekaart en diverse informatiematerialen. Tijdens dit eerste bezoek gaat de energieadviseur aan de hand van een vragenlijst na welke (praktische en gedrags-) maatregelen mogelijk zijn om het energieverbruik binnen het huishouden te verminderen. Naast mondelinge advisering ontvangt het huishouden ook een eenvoudig schriftelijk advies met een overzicht van mogelijke maatregelen. Dit advies wordt opgesteld aan de hand van gegevens die het huishouden zelf aan de adviseur heeft verstrekt. Het betreft dus maatwerk.

Als er hulp nodig is bij de uitvoering van meer technische maatregelen, kan daarvoor een afspraak worden gemaakt met het klussenteam. De medewerker van het klussenteam maakt gebruik van een Energieklusbox met gratis materialen die specifiek van toepassing zijn op het desbetreffende huishouden.
Het bezoek van het klussenteam wordt ook als herhalingsbezoek gezien. Als er vragen of problemen zijn rondom de geadviseerde maatregelen kunnen deze tijdens dit bezoek worden besproken en opgelost. Als er geen afspraak met het klussenteam is, maakt de energieadviseur na drie maanden een afspraak voor een herhalingsbezoek.

Het energieproject wordt in Noord-Friesland in zijn geheel twee keer uitgevoerd. Per keer voor ca. 1000 huishoudens met een laag inkomen. Hoort u tot deze doelgroep en woont u in Dantumadeel of Dongeradeel, dan kunt u meedoen met de tweede fase van het project. In het najaar wordt gestart met de werving van nieuwe deelnemers.