Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelse jongeren bezoeken Engelse jongerenraad

Jongeren die naar Harlow gaan.

Foto;Roel Dijkstra

Vijftien Capelse jongeren gaan op werkbezoek naar het Engelse Harlow om daar de jongerengemeenteraad (youth council) te bekijken. Daarna gaan ze met Capelse raadsleden praten en bekijken welke elementen zij graag in Capelle zouden willen overnemen. Hierover geven zij advies aan de gemeente Capelle aan den IJssel.

In het collegewerkplan Werken aan kwaliteit en de Kadernota staat dat de jongerenparticipatie moet worden verbeterd, bijvoorbeeld door initiatieven van jongeren zoveel mogelijk te stimuleren en te faciliteren. Daarnaast worden zij betrokken bij het gemeentelijke beleid, zoals bij speelplekken, veilig opgroeien en politiek-maatschappelijke vraagstukken. Hierdoor wordt de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren vergroot.

Als uitvloeisel van de jongerenenquête gehouden in september 2006 ten behoeve van het programma Veilig Opgroeien/Communities that Care is een groep van vijftien actieve jongeren ontstaan die is aangevuld met jongeren die door LinC zijn gevraagd. Deze groep gaat na het werkbezoek meedenken en adviseren over jongerenparticipatie in de Capelse gemeentepolitiek.

Harlow is net als Capelle aan den IJssel ENTP-stad (European New Town Platform) en heeft al jaren een gekozen jongerenraad. Tijdens een ambtelijk overleg tussen Capelle en Harlow is het idee ontstaan om tot een uitwisseling van jongeren te komen.