Gemeente Capelle a/d IJssel

Uitslag CCQ evenementen

Op 11 april introduceerden we de Capelse Code Quizz. Hiermee kon u uw kennis testen van de Capelse regels, geboden en verboden op het gebied van evenementen. De juiste code was CCB.


98 inwoners van Capelle hebben meegedaan, waarvan 20 het juiste antwoord hebben ingestuurd. De winnaar die we daaruit hebben getrokken is Guido la Croix. Hij heeft een iPod Shuffle gewonnen. Hij ontvangt zijn prijs binnenkort uit handen van raadslid Tineke Keuzenkamp. De prijsuitreiking is kort daarna via de website te zien. De volgende Capelse Code Quizz met het thema caravans en aanhangwagens staat komende week, 9 mei, op de gemeentepagina en op internet: www.capelleaandenijssel.nl onder gemeente informatie.

Toelichting op code CCB

Vraag 1 was:

Om carnaval in Capelle populair te maken, wil ik in februari een optocht houden in mijn wijk, wat moet ik daarvoor doen?

a) Daar hoeft u niets voor te doen, een leuke optocht mag u altijd organiseren;

b) Het ligt er aan of het in het weekend is of doordeweeks, in het laatste geval heeft u een vergunning nodig;

c) Daarvoor moet je altijd vooraf een vergunning aanvragen op het gemeentehuis.

Het juiste antwoord hierop is antwoord C:

Een optocht vindt plaats op straat. Andere weggebruikers hebben daar hinder van. Een optocht trekt publiek. De gemeente moet straten afzetten. Het verkeer kan vastlopen in de omgeving van de optocht. De openbare orde en veiligheid komen in het geding. Daarom wil de gemeente vooraf voorwaarden stellen aan een optocht. Ook kan de gemeente bijhouden hoeveel evenementen of optochten er zijn in Capelle. Zie: Artikel 2.3.2. APV.

Vraag 2 was:

Mijn zolder staat vol spullen die ik niet meer gebruik. Ik besluit alles in mijn voortuin te zetten om het te verkopen, mag dit?

a) Zolang de spullen in uw eigen tuin en niet op de weg staan, mag het.

b) Ja, maar alleen op Koninginnedag tijdens de vrijmarkt.

c) Nee, hiervoor moet u altijd een vergunning aanvragen.

Het juiste antwoord hierop is C:

Als u spullen voor verkoop in de tuin zet, ontstaat een standplaats. Dit kan niet overal, omdat kopers bijvoorbeeld de doorstroming van het verkeer kunnen belemmeren. Daarom is er een standplaatsvergunning nodig. Artikel 5.2.2. APV Een vrijmarkt is een evenement in een bepaald gebied, waarvoor een evenementenvergunning nodig is. Artikel
2.3.2. APV Bij de organisator van de vrijmarkt kunt u een plaatsje aanvragen.

Vraag 3 was:

We hebben de wijk opgeknapt. s Avonds willen we dit vieren met alle bewoners. We doen dit op een groenstrook, mag dit?

a) Ja, zolang u omwonenden geen overlast bezorgt en het rond 23.00 uur is afgelopen.

b) Niet zonder meer, u heeft een twee-in-één-vergunning nodig, één voor het evenement en één voor het gebruik van het plantsoen;

c) Nee, u heeft hiervoor een evenementenvergunning nodig.

Het juiste antwoord hierop is B:

Als u iets groots organiseert, is er meestal sprake van een evenement. Een feest mag niet zomaar worden gegeven. Omdat het veel mensen aantrekt, geeft het vaak overlast. Hiervoor gelden spelregels. Daarom heb je een evenementenvergunning nodig. Artikel 2.3.2. Veel groenstroken en plantsoenen zijn niet ingericht voor bijeenkomsten. Voor het gebruik is voorbereiding nodig zoals vlonders of rijplaten. Ook hiervoor heeft u een vergunning nodig. Artikel 2.2.1.

De regels rond evenementen

Een evenement is een publiek toegankelijke activiteit, bijvoorbeeld op gebied van cultuur of sport, waarbij het voor de openbare orde en veiligheid nodig is dat de gemeente speciale maatregelen treft. Doordat bijvoorbeeld verkeersoverlast door de activiteit kan ontstaan of veel bezoekers worden verwacht. De handhaving van de openbare orde rond dergelijke evenementen vereist - zo heeft de praktijk geleerd extra aandacht. Daarom heeft de gemeente in de APV vastgelegd dat voor evenementen een vergunning nodig is. De organisator krijgt bij de vergunning richtlijnen waaraan hij zich tijdens het evenement moet houden. Deze richtlijnen hebben vaak te maken met het beperken van overlast en bescherming van (gemeentelijke) eigendommen. De gemeente bekijkt bij de aanvraag wat de gemeente moet regelen om het evenement goed te laten verlopen of het evenement past binnen de Capelse regels of nog meer vergunningen nodig zijn en of er niet te veel evenementen tegelijk plaatsvinden. Voorbeelden van evenementen zijn: kunstmanifestaties, tentoonstellingen, feesten, weldadigheidsverkopingen, braderieën, kermissen, circussen, herdenkingsplechtigheden enzovoort. U kunt dit vinden in artikel 2.3.2 van de APV 2006.

Hoe krijg ik een evenementenvergunning?

Wanneer u een evenement organiseert kunt u op de gemeentelijke website

www.capelleaandenijssel.nl, via het e-loket bij het product evenementenvergunning meer informatie vinden en een vergunning aanvragen. Hier kunt u voor grootschalige evenementen het formulier: Informatieverzoek grootschalige evenementenvergunning downloaden.

Indien u een kleinschalige evenementenvergunning wilt aanvragen, kunt u dat doen met het aanvraagformulier kleinschalige evenementenvergunning. Voor het aanvragen van een kleinschalige evenementenvergunning via de website moet u wel in Capelle aan den IJssel wonen en een DigiD-inlogcode hebben. Capellenaren mogen een aanvraag doen namens een bedrijf, stichting, vereniging of ander persoon. U moet uw vergunningaanvraag tijdig indienen. Voor kleinschalige evenementen is dat 4 weken en voor grootschalige evenementen 10 weken voordat het evenement plaatsvindt.

Wanneer u niet over een internetaansluiting beschikt of nog nadere informatie wenst dan kunt u contact opnemen met het Informatiecentrum van de gemeente, telefoonnummer 2848484.