Gemeente Heemstede


De Speelvisie
Res Novaplein

Res Novaplein

Uit de inspraak voor de Speelvisie bleek dat er op het Res Novaplein behoefte is aan een speellocatie met uitdagende speelelementen die de eigen creativiteit bevorderen. Dit heeft de gemeente vertaald in het principe natuurlijk buitenspelen. Dat betekent dat groen gecombineerd wordt met natuurlijke materialen, heuvels, houten palen en keien. Enkele speelelementen bieden een eerste aanleiding om te spelen. De bedoeling is dat de kinderen hun eigen fantasiespel maken.

Met het principe natuurlijk buitenspelen heeft de gemeente (nog) geen ervaring. Het is wel een manier van spelen die door de gemeente wordt onderschreven. Daarom worden wij bij de inrichting van deze speellocatie ondersteund door het buro-blad dat in andere gemeenten dergelijke speellocaties heeft aangelegd.

Het inrichtingsplan
Het huidige pad wordt vervangen door een nieuw pad. Aan de oostzijde (richting Binnenweg) van dit pad komt een open ruimte, afgeschermd door plantvakken en een heuveltje. Hierdoor ontstaat er een kleine ruimte waar kinderen beschermd kunnen spelen en bijvoorbeeld een balletje kunnen trappen. Aan de andere kant van het pad (tegen de Hendrik Peeperkornstraat) is het terrein ingericht met twee heuveltjes. Verspreid in dit deel zijn diverse speelobjecten opgenomen zoals een schommel, tafeltennistafel, maar ook een brug van de ene naar de andere heuvel. Via de glijbaan kunnen de kinderen weer naar beneden. Op de heuvel en verspreid over het terrein liggen bovendien keien om op te klimmen en te zitten. Tevens worden twee bankjes met een afvalbak geplaatst.

Het speelplaatsje wordt afgeschermd met een haag rond de tafeltennistafel en enkele hekwerken langs de plantsoenvakken. De huidige plantsoenvakken worden zoveel mogelijk behouden, maar wel kleiner gemaakt. Ook de huidige bomen worden gehandhaafd. Over het type schommel waren meningen verdeeld tijdens de voorgesprekken. Momenteel gaan wij uit van de schommel voor meerdere kinderen tegelijk. Als de voorkeur toch uitgaat naar een gewone schommel, dan kan dit worden aangepast.

Reacties
Wilt u reageren op ons voorstel of heeft u vragen over het herinrichtingvoorstel voor het Res Novaplein? Dan kunt u tot en met 7 mei contact opnemen met Saskia van Dijk van de afdeling Groen en Reiniging via telefoonnummer (023) 548 57 79. Ook kunt u tot en met 7 mei een reactie per e-mail sturen aan gemeente@heemstede.nl. Zo nodig wordt naar aanleiding van de reacties het voorstel aangepast. Het definitieve plan zal vervolgens worden voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Indien deze akkoord gaan met het plan, is het de bedoeling in juni het terrein aan te leggen.
---