Gemeente Vlaardingen


Leefbaarheidschouw Babberspolder West


02 mei 2007

Sinds begin maart draait er een proef met een nieuwe opzet van de leefbaarheidschouw. Via een dergelijke schouw wordt duidelijk welke knelpunten bewoners in hun buurt of wijk signaleren. Omdat de proef geslaagd is, wordt de nieuwe aanpak nu in geheel Vlaardingen ingevoerd.

Via de leefbaarheidschouw worden knelpunten die bewoners in hun directe woonomgeving ervaren zichtbaar gemaakt. Bij de nieuwe werkwijze krijgen alle betrokkenen binnen een week een rapportage. Binnen twee weken wordt vervolgens gerapporteerd welke acties hierop zijn of worden ondernomen. Door de nieuwe, duidelijke en snelle procedure worden de bewoners dus snel geïnformeerd hoe er met de klachten wordt omgegaan. Ook krijgen de bewoners door de leefbaarheidschouw meer invloed op hun directe woon- en leefomgeving. Uit de proef blijkt dat de bewoners hierover goed te spreken zijn. Reden voor het college van B&W om te besluiten deze werkwijze voor de gehele gemeente in te voeren.
De schouwen worden uitgevoerd onder leiding van de wijkcoördinatoren. Wijkbeheer, Openbare Werken en een bewonersvertegenwoordiging en Irado nemen er aan deel. Soms worden andere partijen als Waterweg Wonen, De Samenwerking, politie, Bureau Welzijnsprojecten, ondernemers en instellingen hier eveneens voor uitgenodigd. De rapportage is uniform en bevat per knelpunt onder andere een foto, de afgesproken actie en het behaalde resultaat.
In het leefbaarheidprogramma wordt jaarlijks vastgesteld in welke buurten er een schouw plaats gaat vinden. Deze inzet geschiedt flexibel op basis van signalen van burgers of andere belanghebbenden.