Gemeente Oldenzaal


Minister moet in actie komen

gepubliceerd op : 1-5-2007

Op dinsdag 1 mei bezochten VVD Tweede Kamerlid H. Ten Broeke, gedeputeerde J. Klaasen van Overijssel en wethouder H. Pieper van verkeer van de gemeente Oldenzaal, onder andere de grensovergang bij De Lutte. Zij stelden zich op de hoogte van de vrachtwagenproblematiek die wordt veroorzaakt door het sluiten van de Duitse grens op zon- en feestdagen.

De Dag van de Arbeid is een feestdag in Duitsland. Op Duitse feestdagen en reguliere zondag-avonden mogen vrachtwagens Duitsland niet in. Dat betekent dat in Nederland aan de grens alle vrachtwagens staan te wachten. Op dit moment is er onvoldoende parkeercapaciteit op de bestaande verzorgingsplaatsen aan de zuidzijde langs de A1, waardoor de chauffeurs uitwijken naar de vluchtstrook. Het 'vluchtstrookparkeren' is inmiddels vlak voor en na de Duitse grens een bekend verschijnsel op reguliere zondagavonden en op Duitse feestdagen. Het parkeren van vrachtwagens op de vluchtstrook van de A1 vormt een directe bedreiging voor de verkeers-veiligheid. Daarvoor zette Rijkswaterstaat op Goede Vrijdag 5 kilometer af met verlichting en op de Dag van de Arbeid zette Rijkswaterstaat 8,5 kilometer af.

De VVD-Tweede Kamerfractie wil dat de Minister van Verkeer en Waterstaat actie onderneemt om de problematiek op te lossen en snel met Duitsland gaat overleggen, en de problematiek in Brussel op de agenda zet. Bovendien wil men- zolang het probleem nog niet is opgelost - uit-breiding van het aantal parkeerplaatsen.