Presentatie WHO-prison Health Guide
4963
26.04.07
PRESENTATIE WHO-Prison Health Guide
Plaatsvervangend sector-directeur Gevangeniswezen, Marijke van Veen, neemt op woensdag 2 mei het eerste exemplaar van de WHO-Prison Health Guide in ontvangst. De Prison Health Guide is een uitgave van het Health in Prisons Project van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De presentatie en overhandiging van het eerste exemplaar vindt om 16.00 uur plaats in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
Het WHO-Health in Prison Project is een samenwerkingsverband van 33 Europese landen en een aantal aangesloten internationale organisaties als het Rode Kruis en de Raad van Europa. Doel van het project is de gezondheidszorg in justitiële inrichtingen te verbeteren door wederzijdse ondersteuning en uitwisseling van deskundigheid.
De Prison Health Guide biedt praktische informatie en oplossingen om de gezondheidszorg in de inrichtingen te verbeteren. Vanuit de verschillende deelnemende landen en organisaties laten deskundigen hun licht schijnen over specifieke gezondheidsproblemen in detentie. Deze problemen zijn zeer divers. Een deel van de gedetineerden komt met gezondheidsproblemen de inrichtingen binnen. Het kan gaan om verwaarlozing, verslaving, maar ook om besmettelijke ziekten of psychische stoornissen. Ook het verblijf in de inrichting kan nieuwe risico's met zich meebrengen. De detentieperiode biedt echter ook mogelijkheden om middels educatie en informatieoverdracht gedetineerden te wijzen op gezondheidsrisico's van bijvoorbeeld roken, alcohol en HIV-AIDS of bij te dragen aan een gezonder leefpatroon door voldoende beweging en goede voeding.
Uitgangspunt voor het Nederlandse beleid in de zorg aan gedetineerden is het zogeheten equivalentiebeginsel. Dit betekent dat de geboden zorg in de inrichting gelijkwaardig moet zijn aan de zorg, waarop iemand in de samenleving aanspraak kan maken. Nederland loopt daarmee voorop in de zorg aan gedetineerden. In 2005 zijn drie Nederlandse gezondheidsprojecten voor gedetineerden door de WHO met een Award aangemerkt als 'best practice in health care for prisoners'. Ook in 2007 zijn drie projecten genomineerd voor deze tweejaarlijkse onderscheiding.
Noot voor redacties (