RVD / Kon. Huis nr. 76: Koningin - beelden Tajiri

rijksvoorlichtingsdienst

Persbericht

Koningin onthult beelden tajiri op maasbrug venlo

Hare Majesteit de Koningin onthult woensdagmiddag 2 mei op de Maasbrug in Venlo de Wachters, vier monumentale beelden van kunstenaar Shinkichi Tajiri. Deze gietijzeren beelden, inclusief de sokkels 9 meter hoog, waarschuwen tegen agressie, geweld en oorlog. De Wachters zijn symbolische hoeders van de stad, die in de Tweede Wereldoorlog aan beide zijden van de Maas zwaar is verwoest.

Met zijn beeldhouwkunst geeft Shinkichi Tajiri (1923, Los Angeles) al meer dan zestig jaar vorm aan de psychologische littekens die de indringende ervaringen van de Tweede Wereldoorlog op hem hebben achtergelaten. Eind jaren veertig maakt hij een eerste serie krijgers van gips en ijzeren armaturen. In de jaren negentig pakt hij het thema van de krijger weer op als hij van beroepsverenigingen van militairen de opdracht krijgt een beeld te maken dat de afschaffing van de dienstplicht uitbeeldt. Een Wachter van Tajiristaat al ruim tien jaar voor het Ministerie van Defensie in Den Haag.

De gemeente Venlo hoopt dat de gedachte achter Tajiri's beelden - gemeenschappen vrrijwaren van geweld en oorlog - op de vijftig jaar oude stadsbrug beklijft en dat de bevolking lang en in vrede kan genieten van de sculpturen. Naast de Wachters wordt op de brug nieuwe verlichting van onderen geplaatst, zodat de sculpturen verticaal extra worden aangelicht. Een groep studenten van Fontys Hogeschool Venlo heeft nieuwe brugleuningen ontworpen waaruit 's nachts horizontaal wit licht schijnt.

Na de onthulling van de beelden brengt de Koningin een bezoek aan Museum van Bommel van Dam waar een expositie is ingericht over het ontstaan van de Wachters.

Noot voor redacties (