Nieuw gratis Skate-Magazine verschijnt alleen digitaal


DIGI-Tijdschrift voor inline-skaters op skate-magazine.nl

HAARLEM, 20070501 -- Met de komst van Skate-Magazine is er voor het eerst in vijf jaar weer een tijdschrift voor ongebonden skaters. Inline-skaten zit momenteel flink in de lift, maar in de informatie rond de sport zit een flink gat. Het nieuwe Skate-Magazine dicht dat gat met overzichten van toertochten en nightskates. Daarnaast zoomt het extra in op de meest opvallende evenementen van dit voorjaar en zomer. Andere onderwerpen die de revue passeren zijn plaatsen om te skaten (routes), nieuwe skates, trends, training en skaten met GPS.

10 jaar terug zat Nederland midden in een skate-hype. Daarna nam de interesse geleidelijk af. Maar inline-skaten is weer helemaal terug in de belangstelling. Skate-evenementen zoals nightskates trekken weer honderden deelnemers en de nieuwe skates met extra grote wielen zijn bijna niet aan te slepen. Toch ligt er geen skate-tijdschrift in de kiosken. Voor de twee vrijwilligers achter inline-skate.nl was dat aanleiding om de mogelijkheden voor iets nieuws te onderzoeken.

Martine Slagter: "We hadden al een website, die hebben we dit voorjaar al opnieuw vormgegeven en herschreven. Maar we wilden nog iets anders. Er was geen blad, wel een groot gat in informatie voor mensen die geen wedstrijden rijden, de fun-skaters. Voor ons was dit een leuke uitdaging omdat Wout kan de teksten schrijven en ik het blad kan vormgeven. Een blad als dit geeft ons de mogelijkheid ineens een heleboel info te geven in plaats van telkens een beetje zoals op inline-skate.nl." Dankzij de nog nieuwe DIGI-magazine techniek kan het duo dat bestaat uit een tekstschrijver en een multi-media designer een blad uitgeven zonder hoge kosten te maken. De lezer kan pagina's omslaan, inzoomen en eventueel een exemplaar downloaden en uitprinten. Geld wordt er niet verdiend aan het gratis magazine; het bedrag dat enkele sponsoren beschikbaar stellen is net genoeg om de kosten te dekken of gaat met een prijsvraag naar de lezers.

Het format van een DIGI-magazine is niet nieuw, de SPITS! wordt tegenwoordig dagelijks online gepubliceerd. Wel nieuw is dat Skate-Magazine alleen online verkrijgbaar is. Wout van der Werf: "We wilden eerst alleen een aanvulling maken voor op onze website. Uiteindelijk is het in omvang zo groot geworden dat het bijna een echt tijdschrift is, alleen de advertenties ontbreken. Er gebeurt zoveel in het inline-skaten, dat we uiteindelijk veel onderwerpen richting prullenbak hebben verplaatst. Niet omdat het niet leuk was, maar omdat we een grens moesten trekken. We doen dit tenslotte als hobby naast een fulltime job. Toch denk ik dat we met deze bijna 40 pagina's het skaten in de breedte aardig coveren: van de gezellige nightskates, via toertochten, vakanties, freestyle-skaten, lessen en training tot gps en tests."

Naast met interviewtjes uitgelichte evenementen bevat het eerste nummer een aantal opvallende bijdragen. In het oog springt een interview met Brian Sidwell, manager van het testlab van Bell en Giro bikehelmets in de USA (want skaten doe je tegenwoordig met helm). Verder vallen op: de tip van schaatster Gretha Smit, tests van Skorpion all terrain skates, de Suunto T3 hartslagmeter annex GPS en een twee acties waarmee skates en skateroutes te winnen zijn.

Skate-Magazine wordt komende dagen met mailings naar zo'n 6500 skaters gepromoot. Daarnaast worden er flyers verspreid via skate-winkels en bij evenementen.
Het nieuwe blad gaat voorlopig driemaandelijks verschijnen. Nieuwtjes en evenementen in de periode tussen twee magazines worden vanouds op inline-skate.nl gepubliceerd. Het skate-magazine is gratis te lezen en te downloaden op een voor zich zelf sprekende adres: www.skate-magazine.nl.





inline-skate.nl