Digitale Gemeente Houten

Meimaand fietsmaand in Houten

zaterdag 28 april 2007 - Bron: Gemeente Houten

De maand mei staat in het teken van fietsen. Niet alleen in Houten maar in heel Nederland wordt dan de landelijke fietsmaand gehouden. De gemeente Houten organiseert dit jaar voor de vierde keer samen met de Wielertoerclub Houten '80 de Houtense fietsmaand. Er is een routeboekje te koop met de zes fietsroutes, die vorig jaar de wedstrijd 'wat is uw mooiste fietsroute' hebben gewonnen. Daarnaast zijn er in de meimaand volop activiteiten georganiseerd om het fietsen nog leuker te maken!

De Meimaand Fietsmaand is de opvolger van de Landelijke Fietsdag, die van 1974 tot en met 2005 werd gehouden. Vorig jaar is deze nationale traditie voor het eerst uitgebreid tot een fietsmaand met zo'n 120.000 deelnemers die aan één of meer evenementen deelnamen. "De verbreding van het fietsevenement werd uitgevoerd om iedereen op zijn of haar eigen tijdstip en niveau deel te laten nemen en ook om minder afhankelijk te zijn van de weersomstandigheden op die ene fietsdag". Er valt veel te zien en ontdekken in Houten. Laat u langs de mooiste, gezelligste en leukste plekken leiden met deze tochten en routes. Ze zijn allemaal te fietsen gedurende de Meimaand Fietsmaand, maar uiteraard ook nog na mei.

Bekroonde fietsroutes gebundeld
Vorig jaar heeft Houten een wedstrijd uitgezet: wat is uw mooiste fietsroute. Van de 12 inzenders werden 6 routes uitgekozen. Die zijn nu gebundeld in een fietsrouteboekje: een mooi boekje van handzaam formaat, met veel foto's en kaarten ter ondersteuning van de tekst. Met dank aan de Wielertoerclub Houten '80, die de winnende routes allemaal heeft gecontroleerd.
De onderstaande routes zijn vorig jaar door de jury geselecteerd als beste. En u mag deze niet missen!

Speelplekken en skatebanenroute (13 km)
Een speelse route voor kinderen. Je komt langs de leukste speelplekken van Houten, onder andere langs speeltuin De Speelheuvel www.speelheuvel.nl

Tocht der Verleidingen (Rondje Noord 15 km, Rondje Zuid 30 of 34 km). Deze route is ook als geheel te fietsen (49 km). Als u van fietsen houdt en af en toe wilt pauzeren. De route is de moeite waard door alles wat de omgeving van Houten zo bijzonder maakt: Rivieren, dijken, weiden, boomgaarden, kastelen, historische boerderijen, forten, Hollandse Waterlinie, fietsdorp Houten, architectuur Houten Zuid, etc. Het is een cultuurhistorische fietstocht door Houten en omgeving, langs historische uitspanningen (de fietstocht die niemand uitrijdt).

De hele wereld te zien in Houten (25 km)
Speciaal voor mensen met een creatieve kijk. Een fietsroute langs opzienbarende plekjes met bijzondere verhalen. Via Parijs, Berlijn, Amerika, Australië, Frankrijk, China, Italië, Marken en Volendam weer terug in Houten.

De skateroute (32 km)
Deze tocht is speciaal voor skaters, maar is ook op de fiets de moeite waard. De route is in twee delen op te splitsen. Het eerste gedeelte brengt u net buiten de gemeentegrens een klein stukje door het platteland van Bunnik. Het tweede deel komt door de bebouwde kom van de Houten. Dit is een aardige kennismaking met de Vinex van Houten.

Langs oude forten en wateren (42 km)
Forten, natuur, cultuur en fruit onderweg. In 4 woorden samengevat voor een fantastische route. Langs 5 verschillende forten komt de route en langs kasteel Vuylcoop, het enige museum van Houten natuurgebied Elpad en De Steenwaard. Het keerpunt ligt op de monumentale markt van Culemborg.
De titel doet zijn naam eer aan, omdat de route langs diverse wateren komt zoals de Lek, Amsterdam Rijnkanaal, Inundatiekanaal, en langs diverse forten van het Hollandse Waterliniegebied.

Leersumse Veldroute (53 km)
De tocht komt vanuit Houten richting Odijk, Zeist, Austerlitz, Maarn, Leersum, Langbroek. Vanaf Zeist fietst u door de prachtige bossen van de Heuvelrug naar het Leersumse Veld. Op de terugweg komt u langs kastelen en landhuizen zoals Broekhuizen, en Sandenburg en Sterkenburg.
Het fietsrouteboekje kost 3,50 en is vanaf vrijdag 27 april te koop bij de Gemeente InGang, boekhandel Wijs en bij de bibliotheek van Houten.
Alle routes starten bij het clubhuis van de Wielertoerclub Houten 80 op Sportpark de Kruisboog te Houten.

Activiteiten in de meimaand

Dinsdag 1 mei: opening fietsmaand in De Speelheuvel Op 1 mei gaat de Houtense fietsmaand van start in de Speeltuin De Speelheuvel. De hele dag zijn er activiteiten rond het thema fietsen (voor kinderen tot 12 jaar). Doe mee met "Pimp je Bike". Je kan er een leuke prijs mee winnen. Om 15.00 uur is de prijsuitreiking door wethouder Koudijs. Wil je meer info over de speeltuin, kijk dan op www.speelheuvel.nl. Kom allemaal op 1 mei naar de speeltuin De Speelheuvel aan de Keerkamp 17 te Houten, want je krijgt in ieder geval een ijsje!

Woensdag 16 mei: fietstocht Natuur en platteland Op woensdag 16 mei van 15 -17 uur organiseert Ronald van Diessen, landschapscoördinator bij de gemeente Houten, een fietstocht met het thema Natuur en platteland. Op diverse plekken wordt er gestopt en uitleg gegeven over de omgeving. Opgeven bij
Ronald.van.Diessen@houten.nl

Vrijdag 18 mei: bibliothekenroute
Op vrijdag 18 mei start de bibliothekenroute vanaf de bibliotheek. Deze route heeft een stop bij de bibliotheken Houten, IJsselstein, Vianen, Benschop, Lopik. De route loopt door het landelijk gebied en langs de Lek. Deze route kan op elk gewenst moment gefietst worden, en op 18 mei krijgt u een leuke attentie bij een volle stempelkaart. Overigens kunt u de hele meimaand de tentoonstelling bezoeken in de bibliotheek over de fietsmaand.

Zondag 20 mei: weidevogels fietstocht
Op zondag 20 mei van 10 12.30 uur staat de fietstocht in het teken van weidevogels. Onderweg krijgt u van de Werkgroep Milieu uitleg. Verzamelen voor het gemeentehuis, opgeven is niet nodig.


5 mei - 23 juni: actie Met Belgerinkel naar de Winkel Van 5 mei tot en met 23 juni 2007 doet de gemeente Houten mee aan de fietsactie "Met Belgerinkel naar de Winkel". Onder het motto "Fiets en je wint altijd" wil de gemeente het fietsgebruik onder de aandacht van het winkelend publiek brengen. Op 11 mei is er een snelheidswedstrijd tussen een fietser en een autorijder van het Oude Dorp naar Het Rond.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).