Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 122

datum: 1 mei 2007

Ideeën voor kunstproject Spoorstraat

De gemeente nodigt Amersfoortse kunstenaars en vormgevers uit om ideeën in te zenden voor een kleinschalig kunstproject in de Spoorstraat en directe omgeving. Het gaat niet om schetsontwerpen, maar om een eerste idee voor een kunsttoepassing.

De Spoorstraat ligt in het oude Stationsbuurtje uit begin vorige eeuw. Dit stukje stad is de laatste decennia ingesloten door nieuwbouw van kantoren en woningen. Grote kantoorkolossen torenen boven het wijkje uit. Maar zodra je het buurtje inloopt, bevind je je in een andere sfeer, uit een andere tijd en met een menselijke maat. Mensen die bekend zijn in Amersfoort kiezen vaak deze alternatieve route van de binnenstad naar het station en vice versa. De Spoorstraat en de Korte Bergstraat worden momenteel opnieuw ingericht. Bewoners hebben het initiatief genomen voor een kunstproject als bekroning van deze opknapbeurt. De gemeente heeft dit initiatief opgepakt.

In principe wordt uitgegaan van een kunstwerk dat als een spoor door de straat is aangebracht. Bijvoorbeeld in de bestrating, aan de gevels of in een andere vorm. De kunsttoepassing moet bij voorkeur ingaan op het specifieke karakter van dit stukje stad. Dit kan de ligging ten opzichte van de omgeving zijn, de historie, de alternatieve route, het verscholen karakter, de vriendelijke uitstraling en de menselijke maat.

Kunstenaars en vormgevers die geïnteresseerd zijn kunnen nadere informatie en het boekje 'Stedenbouwkundige visie Spoorstraat' aanvragen bij de projectmedewerker beeldende kunst, Truusje Kleter, (033) 469 49 37 of t.kleter@amersfoort.nl. Het gaat in dit stadium om een korte beschrijving van een idee voor een kunstproject op maximaal twee A-viertjes. Op basis van deze eerste ideeën worden maximaal drie kunstenaars uitgenodigd om een schetsontwerp te maken. Het totale opdrachtbudget bedraagt E 10.000,-- (ex. BTW). De deadline voor het inzenden van ideeën is 15 juni 2007.

Informatie: Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), (033) 469 43 55, pca.dendoop@amersfoort.nl.


---- --