INSPECTIE OP TANDHEELKUNDE SCHIET ERNSTIG TEKORT

Er is nauwelijks controle op de tandheelkundige sector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van EénVandaag. Tandartsen blijken jarenlang fout op fout te kunnen stapelen voordat bevoegde instanties ingrijpen. Pas als een patiënt er serieus werk van maakt en zijn of haar tandarts juridisch vervolgt komt de inspectie in actie. De beroepsvereniging Associatie Nederlandse Tandartsen is verontwaardigd en vreest voor imagoschade binnen de sector. In EénVandaag pleiten zij voor een keurmerk, zodat patiënten direct kunnen zien of een tandarts te boek staat als betrouwbaar.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg, verantwoordelijk voor de controle van de beroepsgroep, erkent het gebrekkige toezicht. Omdat er op de tienduizend geregistreerde tandartsen maar één inspecteur beschikbaar is en die druk is met beroepszaken, blijft er van preventieve controle niks over. De Inspectie zegt in een verklaring: 'In de afgelopen periode heeft de inspectie geen algemene toezichtbezoeken bij tandartsen afgelegd. Zij heeft zich geconcentreerd op de behandeling van calamiteiten.'

Het aantal incidenten met malafide tandartsen is toegenomen in Nederland. Het gaat vaak om tandartsen met een buitenlands diploma, die patiënten verkeerd behandelen of simpelweg oplichten. Ook in deze gevallen treedt de Inspectie voor de Gezondheidszorg pas op als het er sprake is van een gerechtelijke procedure. Patiënten zijn tegenwoordig zelf verantwoordelijk voor de keuze van een tandarts.

Verzekeraars bevestigen desgevraagd niet actief toe te zien op de kwaliteit van de beroepsgroep, omdat een verzekerde zelf mag beslissen over te stappen naar een andere praktijk. Wat overblijft is het zogeheten BIG-register, (beroepen in de individuele gezondheidszorg) een online databank waar je zelf kunt opzoeken of een tandarts officieel geregistreerd staat of niet.

Associatie Nederlandse Tandartsen stelt dat de huidige wettige registratie tekort schiet omdat dat voor patiënten nauwelijks informatie oplevert of bescherming biedt. "Dat BIG register werkt niet. In de wet BIG zijn geen kwaliteitsnormen vastgelegd. Registratie gebeurt alleen op basis van het hebben van een diploma":, aldus een verontwaardigde Homan.

Voor meer info: (