Politie Amsterdam-Amstelland



Politie tevreden over verloop Koninginnedag / Amsterdam (01/05/07)

Maandag 30 april, Koninginnedag, is naar tevredenheid verlopen. Zeker door het mooie weer waren veel mensen richting Amsterdam getrokken. Het aantal mensen dat op deze dag in Amsterdam van het feest genoot wordt geschat op een half miljoen. In totaal, op 29 en 30 april zijn 106 verdachten aangehouden gerelateerd aan Koninginnedag voor diverse feiten, zoals openlijke geweldpleging, openbare dronkenschap, vernieling en mishandeling. Op het water werd streng gecontroleerd en dit leverde 53 bekeuringen op alsmede 5 aanhoudingen in verband met varen onder invloed. Het algehele beeld was dat veel mensen, van jong tot oud, hebben genoten op deze Koninginnedag 2007.

Vier mannen (17, 18, 21 en 22) aangehouden na geweld tegen politie / Bijlmerplein (01/05/07)

Maandagavond 30 april rond tien uur zijn vier mannen aangehouden nadat zij zich verzetten tegen politieagenten. De agenten stelden een onderzoek in nadat twee vrouwen hadden gemeld te zijn aangerand op het Bijlmerplein. De vrouwen wezen twee mannen aan, waarop de agenten deze mannen wilden aanhouden. De mannen verzetten zich hiertegen, waarna een oploop van enkele tientallen personen ontstond die de verdachten wilden ontzetten. Meerdere agenten moesten de aanhoudende dienders te hulp schieten en in veiligheid brengen. Uiteindelijk werden de twee mannen voor de aanranding aangehouden, en tevens voor mishandeling en bedreiging van de politie. Ook twee andere mannen werden aangehouden voor verzet tegen de dienders. Eén van de mannen sloeg met een riem een agent, waardoor deze lichtgewond raakte. Ook probeerde deze man met een brommobiel op de dienders in te rijden. Tegen de mannen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Alcomobilist zonder rijbewijs rijdt auto vriend total loss / Distelweg (01/05/07)

Maandagavond 30 april rond halfzeven veroorzaakte een 20-jarige man een aanrijding op de Distelweg in Amsterdam. De man bleek niet in het bezit van een rijbewijs en onder invloed van alcohol. Van hem is een bloedproef afgenomen om de hoeveelheid alcohol in zijn bloed vast te stellen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Maandagavond kreeg de politie een melding dat een auto over de kop was geslagen bij de Distelweg in Amsterdam-Noord. Daar was een auto meerdere malen over de kop geslagen op een braakliggend terrein. Het voertuig was uit de bocht gevlogen en door een metalen hek op een braakliggend terrein terechtgekomen. Ter plaatse gekomen agenten troffen naast de auto twee lichtgewonde mannen aan. Beide mannen verklaarden in eerste instantie dat een onbekende man de auto had bestuurd, maar na de aanrijding was verdwenen. Beide mannen werden voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is van één van hen bloed afgenomen om het alcoholgebruik vast te stellen. De andere man weigerde zijn medewerking aan een bloedafname. Later in het verhoor van de twee mannen hebben zij verklaard dat toch één van hen de auto bestuurde. Van deze verdachte was al bloed afgenomen. Hij bleek niet in het bezit van een rijbewijs en verklaarde even met de auto van een vriend te hebben gereden. In een flauwe bocht op de Distelweg raakte de man de macht over het stuur kwijt en kwam via het trottoir op het braakliggend terrein terecht.