Digitale Gemeente Houten

Lintjesregen in Houten

dinsdag 1 mei 2007 - Bron: Redactie SDGH

Negen inwoners uit Houten ontvingen vrijdagmorgen een Koninklijke Onderscheiding. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis. Burgemeester Cor Lamers reikte de versierselen uit die horen bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau.

Lange tijd was het gebruikelijk dat de gelauwerde personen met een smoes naar het gemeentehuis werden gelokt zonder dat zij wisten dat zij tot de gedecoreerden zouden behoren. Lamers heeft dat enkele jaren geleden veranderd en gaat nu enkele dagen van tevoren op bezoek om ze het heugelijke feit persoonlijk mee te delen. De verrassing is er niet minder om en de gelukkigen zijn al een beetje aan het idee gewend zodat ze meer kunnen genieten van de feestelijke uitreiking.

Lamers memoreerde in zijn toespraak dat sinds de wijzigingen in het decoratiestelsel van enkele jaren geleden, steeds meer lintjes terecht komen bij personen die veel vrijwilligerswerk hebben gedaan. Daarbij wordt niet alleen gelet op het aantal jaren maar vooral op de diversiteit van activiteiten en de betekenis van de inzet voor de samenleving. Dat verklaart ook dat er dit zelfs twee personen bij zitten die pas 51 jaar zijn.

van links naar rechts: dhr. Hoogenhout, Mw. van Viegen Verkaik en dhr. Kruijssen

De Koninklijke Onderscheidingen gingen (in alfabetische volorde) naar:

Mevrouw D.W.M. Bartels (51 jaar).
Zij heeft diverse initiatieven genomen om iets te doen aan de ongelijkheid in de wereld, zoals de MultiCulturele Werkgroep van de R.K.-parochie O.L.V. ten Hemelopneming in Houten, de realisering van de Wereldwinkel Houten en de oprichting van Vluchtelingenwerk, afd. Houten.
Zij hield zich gedurende 16 jaar zowel met de organisatie als met de uitvoering bezig.

Mevrouw D.A. van den Berg Snijders (60 jaar).
Zij speelt een centrale rol bij de Wereldwinkel Houten en het Katholiek Vrouwengilde. Haar betrokkenheid bij de verbetering van levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden loopt als een draad door deze activiteiten heen.

De heer C.A.G. van Buren (72 jaar).
Hij heeft zich gedurende 35 jaar onder meer ingezet voor de EHBO, de Kontakt Club Houten, de Vastenactie, de Katholieke Bond van Ouderen, activiteiten in dienstencentrum Haltna en bij de parochie O.L.V. ten Hemelopneming. Zijn organisatietalent en zijn grote sociale betrokkenheid bij de medemens voeren hierbij de boventoon.

De heer A. Hoogenhout (75 jaar).
Hij heeft vele bestuurlijke en doe-activiteiten ontplooid, o.a. op het gebied van kerk, ontwikkelingssamenwerking en ouderen. Binnen de kerk heeft hij zich sterk gemaakt voor het oprichten en leiden van kinder- en hobbyclubs en zomerkampen. Daarnaast is hij vele jaren ouderling geweest.
Bij zijn werkbezoeken aan diverse dorpen in Roemenië heeft hij electriciteits- en andere reparatiewerkzaamheden verricht en grote klussen ter hand genomen, zoals het opknappen van gebouwen. Bij de Protestants Christelijke Ouderen Bond heeft hij zich o.a. sterk gemaakt voor een samenwerkingsverband met de andere ouderenbonden.

De heer H.H. Kraaijkamp (79 jaar).
Hij is al jaren actief op diverse terreinen. Zo is hij al ruim 20 jaar leider van een teken- en schilderclub. Daarnaast zet hij zich in bij een aantal activiteiten van de Kontakt Club Houten, een onderdeel van de SWOH. Met name het welbevinden van de ouderen heeft zijn aandacht.

De heer W.A.M. Kruijssen (51 jaar).
Hij is denker, trendsetter en organisator bij diverse initiatieven op het gebied van sport en cultuur, m.n. in Schalkwijk. De Tour de Schalkwijk is een jaarlijks terugkerend evenement dat niet meer weg te denken is. Ook voor de carnavalsvereniging De Platneuzen verricht hij diverse activiteiten. O.a. het ontwerp van het logo en de unieke prinsenstaf zijn van zijn hand. Hij is geestelijk vader van het Documonument en is verantwoordelijk voor de bewaking en uitvoering van het levend houden van het cultureel erfgoed. Daarnaast is hij betrokken bij de Stichting Werk aan de Korte Uitweg en de Stichting Terecht Anders.

De heer J.J. Mocking (69 jaar).
Hij is bekend van de Wieler Tour Club Houten. Al 25 jaar is hij de drijvende kracht van de vereniging. Met name zijn inzet als toerleider, bij het uitzetten van ritten, bij de ledenwerving, het onderhouden van sociale contacten met de leden en allerlei hand- en spandiensten is van bijzondere waarde.

Mevrouw M. van Viegen Verkaik (75 jaar),
Zij is ruim 20 jaar zeer actief bij diverse onderdelen van de Kontakt Club Houten. Vooral de sociale contacten met ouderen en eenzamen zijn voor haar belangrijk.
Daarnaast organiseert zij de inzameling van kleding en goederen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan projecten in Ethiopië en Eritrea.

Mevrouw M.E.A. de Wit Sturkenboom (72 jaar).
Zij zet zich al gedurende 25 jaar in voor met name zieken en ouderen. Zij is mede-initiatiefneemster voor de oprichting van de Stichting Welzijn Ouderen Houten waarbinnen zij nog steeds diverse werkzaamheden verricht.
Vele jaren is zij als verpleegkundig begeleider meegegaan met de nationale bedevaarten naar Lourdes. Inmiddels kan ook Tafeltje-Dek-Je op haar ondersteuning rekenen.
Vanaf de oprichting van de afdeling Houten van het Nederlandse Rode Kruis is zij bestuurslid en actief betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Zo coördineerde zij al die jaren de bijzondere vakanties.

van links naar rechts: Dhr. Kraaijkamp, dhr. Mocking, Mw. de Wit Sturkenboom

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).