Rechtbank negeert Grondwet


01.05.2007 / 07:18 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging payback

Vereniging payback

www.pay-back.nl

Open brief aan Raad voor de rechtspraak in Den Haag
en het ministerie van Justitie

Op 27 april 2007 meldt de rechtbank Amsterdam drie belangrijke uitspraken gedaan te hebben in effectenlease-zaken.
Naar aanleiding van deze drie voorbeeld vonnissen onder de LJ-Nummers BA3914, BA3916 en BA3920 spreekt de Vereniging Payback ernstig haar verontrusting uit.

De drie tussenvonnissen in de Dexia aandelenlease zaken getuigen van een rechtspraak die in strijd is met het grondrecht van iedere Nederlander. In de grondwet is bepaald dat iedere inzittende recht heeft op individuele rechtspraak. Wij constateren hier dat de rechtbank Amsterdam tegen dit grondrecht van iedere ingezetene van Nederland ingaat met inbegrip van de wet op gelijke behandeling. Door middel van de categorisering die nu bij bovenstaande vonnissen wordt toegepast verwacht men de toestroom van rechtszaken te kanaliseren. Echter dit mag onzes inziens nimmer leiden tot concessies van het individuele recht dat iedere ingezetene van Nederland heeft.

De categorie modellen die de rechtbank Amsterdam in de genoemde uitspraken heeft gehanteerd, druist in tegen dit grondrecht.
De rechtbank gaat bij deze handelswijze verder voorbij aan de uitspraken van de Hoge Raad zoals gedaan op 23-5-1997 en 23-3-2007 onder de nummers respectievelijk RvdW 1997, 128. en LJN: AZ7619, Hoge Raad , C06/092HR
In deze uitspraken van de Hoge Raad is bepaald dat de toekenning van eigenschuld van de klant nimmer het percentage van 50% mag overstijgen. Het gehanteerde categoriemodel is in strijd met deze uitspraken van de Hoge Raad. In de toegepaste categorie modellen is sprake van een tweetal ondergrenzen die onder de 50% eigenschuld toerekening liggen, te weten categorie 3, 60 tot 70% en categorie 4, 85 tot 95% eigenschuld. Aanvullend wordt de schuldvraag bepaald aan de hand van het vermogen en inkomen van de gedupeerde. Dit zijn geen toerekeningfactoren van de eigenschuldvraag, maar slechts één enkele van de persoonlijke omstandigheden waarin gedupeerde zich op dat moment financieel bevond. Deze persoonlijke omstandigheden zeggen niets over de eigen schuldvraag inzake het aangaan van een effectenleasecontract.

Wij verzoeken u de rechtbank Amsterdam te wijzen op het grondrecht van iedere Nederlander om per causaal verband vonnis te wijzen en verder de rechtbank erop te wijzen dat de huidige handelswijze, waarbij gebruik wordt gemaakt van de categoriemodellen grotendeels in tegenspraak is met de jurisprudentie die de Hoge Raad heeft uitgesproken in genoemde arresten. Zoals iedere Nederlander dient ook de rechtbank in Amsterdam de Grondwet en de gedane uitspraken van de Hoge Raad te eerbiedigen. Voorts verzoeken wij u de rechtbank op te dragen een juist eigenschuldvraag-model op te stellen dat gebaseerd is op toerekeningfactoren waaruit, indien gewenst, de eigen schuldvraag beantwoord kan worden.

Mocht de rechtbank Amsterdam volharden bij het toepassen van deze handelswijze dan vrezen wij een grote toename van hoger beroep zaken als wel Hoge Raad zaken van gedupeerden die op oneigenlijke grond de eigenschuld toegerekend hebben gekregen.

Vereniging Payback.

Voor de redactie;

Persvoorlichter,
Ron Huijboom
Telefoon 06 21860528