NEN


Aanvraagformulier bouwvergunning per 1 mei gewijzigd

woensdag 25 april 2007, 08:56

Sinds 1 mei 2007 moeten alle aanvragen voor een bouwvergunning worden ingediend met het nieuwe aanvraagformulier bouwvergunning. De belangrijkste verandering in het formulier is het burger- servicenummer. Het invullen van het burgerservicenummer is, net als telefoonnummer, faxnummer en e-mailadres, overigens (nog) niet verplicht. Daarnaast is een aantal redactionele wijzigingen doorgevoerd. Het aanvraagformulier bouwvergunning is een landelijk uniform formulier dat de minister van VROM vaststelt.

De wijzigingen die zijn doorgevoerd, komen enerzijds voort uit gewijzigde wet- en regelgeving en anderzijds uit vragen en opmerkingen uit de praktijk. In het nieuwe formulier zijn ook twee elementen toegevoegd die op dit moment nog geen verplicht karakter hebben. Om op korte termijn nog een nieuwe wijziging te kunnen doorvoeren zijn deze onderdelen - vooruitlopend op de wettelijke introductie - alvast toegevoegd aan het nieuwe formulier.

Wat is er veranderd?
Naast redactionele aanpassingen in de toelichting is het volgende aangepast:

* Op het formulier kan nu het burgerservicenummer (BSN) worden ingevuld. Gemeenten kunnen dit gebruiken om de NAW-gegevens van de aanvrager te controleren. Omdat de wettelijke grondslag voor het BSN nog niet van kracht is, is invulling van het BSN (het sofinummer van de aanvrager) op dit moment nog optioneel.
* Sinds 1 april 2007 is het mogelijk om voor seizoensgebonden bouwwerken (bijvoorbeeld strandtenten en kassen) eenmalig een bouwvergunning aan te vragen. Onder vraag 4 is daarom de mogelijkheid toegevoegd om deze vergunning aan te vragen.
* De tabel bij vraag 5c (bezettingsgraadklasse) is 'gekanteld'. Hierdoor wordt het mogelijk om binnen één gebruiksfunctie de informatie over meerdere bezettingsgraadklassen in te vullen. In hetzelfde blok is in verband met de toets aan het Bouwbesluit vraag 5f toegevoegd, waarbij gevraagd wordt of de woningen of wooneenheden al dan niet bestemd zijn voor verminderd of niet-zelfredzame personen.

* De checklist in bijlage 1 van het aanvraagformulier is in overeenstemming gebracht met het Besluit indieningsvereisten aanvraag bouwvergunningen (Biab, toevoegen gegevens en bescheiden in verband met de tunnelrichtlijn). Tevens is in de bijlage het bodemonderzoek zoals vereist in de Wet op de archeologische monumenten toegevoegd. Een dergelijk rapport kan echter pas worden geëist bij een aanvraag nadat de betreffende wet in werking is getreden.

* Aan bijlage 1 is een invulblad toegevoegd waarop de aanvrager moet aangeven welke gegevens op een later tijdstip worden aangeleverd en wat de reden hiervoor is. Deze nieuwe bijlage is vooral bedoeld voor gevallen waarbij een beroep wordt gedaan op artikel 4, derde lid, van het Biab. Op deze wijze kan aan de gemeente toestemming worden gevraagd voor het later aanleveren van gegevens en bescheiden, anders dan de 'details' van de constructie en de installaties.

In de toelichting van het aanvraagformulier wordt nog eens benadrukt dat de aanvrager eindverantwoordelijk is voor het op de juiste wijze aanleveren van de gegevens. Hiertoe is het volgende tekstblok toegevoegd: 'U als aanvrager bent ervoor verantwoordelijk dat de samenhang tussen de verschillende gegevens blijkt uit de aangeleverde gegevens en bescheiden. Wanneer u daarvoor een deskundige heeft ingeschakeld (bijvoorbeeld een hoofdconstructeur), is het aan te bevelen dat u zijn gegevens aan de gemeente doorgeeft.' zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:

NEN BouwMail (Publicatie)
[s?DetailPagina.Nieuws.Aanvraagformulier_bouwvergunning_per_1_mei_gewi jzigd.239309]