Gemeente Reimerswaal


Vervolg kattenactie Hansweert

Geplaatst op: 24-04-2007

Enkele weken geleden zouden de ongeveer 10 verwilderde katten die in Hansweert in de Oude Polderstraat rondliepen weggevangen worden. Dit riep bij omwonenden en de Dierenbescherming nogal wat vragen op. De actie is toen niet doorgegaan. De gemeente is met de Dierenbescherming rond de tafel gaan zitten om te kijken hoe dit probleem op een diervriendelijke manier opgelost kon worden. De Dierenbescherming gaat nu op verzoek van de gemeente Reimerswaal actie ondernemen om te voorkomen dat de kattenpopulatie verder uitbreidt.

De Dierenbescherming zal deze taak op zich nemen en gebruik maken van de diervriendelijke TNR methode. De actie start op 1 mei 09.00 uur en eindigt op 15 mei om 17.00 uur. Indien de actie langer gaat duren worden omwonenden op de hoogte gesteld.

Klik hier voor nader informatie over de TNR-methode.

De TNR methode houdt in dat de katten eerst gevangen worden met diervriendelijke kastvallen. Loopt de kat de kooi binnen, dan klapt het deurtje dicht en wordt hij vervoerd naar de dierenarts. De dierenarts checkt de lichamelijke conditie en maakt de katten onvruchtbaar, waarna ze een merkteken krijgen zodat ze herkenbaar zijn als `onvruchtbaar.' Natuurlijk zullen per ongeluk gevangen gechipte katten of katten met een bandje gelijk weer vrijgelaten worden. Na een paar dagen herstel worden de katten teruggeplaatst. Op deze manier blijft de populatie constant en wordt de overlast voor de buurt verminderd.

In verband met het welslagen van de actie is de Dierenbescherming op zoek naar mensen die de katten voeren. Er kunnen dan afspraken worden gemaakt.

Deze mensen kunnen bellen naar telefoonnummer: (0118) 49 05 72 of een e-mail sturen naar dierenwelzijn@zeelandnet.nl

Om de actie zo goed mogelijk te laten verlopen vragen wij omwonenden om het volgende:

- Houd uw katten binnen gedurende de aangegeven periode. Is dit absoluut niet mogelijk, doe de katten dan een halsbandje aan. U kunt een kokertje aan het bandje bevestigen met adresgegevens. U kunt uw kat ook laten chippen bij uw dierenarts.

- Voer de verwilderde katten niet tijdens de bovengenoemde periode.
- Zet geen voedsel buiten voor uw eigen katten.
- Heeft u een nestje kittens ontdekt, neemt u dan s.v.p direct contact op met de Dierenbescherming.

- Heeft u vragen/opmerkingen/tips of suggesties, neem dan ook contact op met de Dierenbescherming.

Tenslotte nog een goede raad:
Laat uw katten `helpen' als u dit nog niet heeft gedaan. U doet uw buren en/of mensen die geen kattenliefhebber zijn een groot plezier en beperkt de overlast in de buurt.