Partij van de Arbeid

Viering 1 mei

02-05-2007 02:59

Dinsdag 1 mei werd in het hele land de Dag van de Arbeid gevierd. Naast allerlei festiviteiten georganiseerd door lokale afdelingen in het hele land was fractievoorzitter Jacques Tichelaar aanwezig bij de herdenking bij het Spiekman monument in Rotterdam. De dag werd afgesloten in Zaanstad waar onder andere minister Ronald Plasterk en vice-fractievoorzitter Mariette Hamer spraken.

Bij de herdenking bij het Spiekmanmonument stond Tichelaar stil bij de geschiedenis van de sociaal-democratie: Het algemeen kiesrecht, het minimumloon en de ziektewet. Het zijn allemaal zaken die we vandaag de dag als volledig vanzelfsprekend beschouwen. Het is echter goed te beseffen dat dit allesbehalve vanzelf is gegaan. In tegendeel, sociaal-democratische reuzen als Troelstra, Drees en Den Uyl hebben hier jarenlang voor moeten vechten.

Klik hier voor de volledige speech van Jacques Tichelaar

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans sprak vervolgens over het belang van internationale solidariteit, waarna er werd gezongen door de koren Ondersteboven en Andersom en er werden kransen gelegd door de PvdA, de gemeente Rotterdam en de deelgemeente Delfshaven.

In navolging van 2006 werden ook dit jaar spelden uitgereikt aan leden die al 60 jaar lid zijn. Dit waren er dit jaar zon 140. Verder gingen Kamerleden, wethouders en andere bestuurders op pad om rozen en tulpen uitdelen aan oudere PvdA-leden.

Samen met de afdeling Zaanstad, in de bakermat van de sociaal-democratie, sloot de PvdA de Dag van de Arbeid af. In 1882 werd in de Zaanstreek de Sociaal Democratische Bond opgericht. Nu, 125 jaar later, spraken PvdA-prominenten waaronder Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ronald Plasterk, over de solidariteit nu en morgen. Ook werd de Arie Lemsprijs uitgereikt, die eenmaal per twee jaar wordt toegekend aan een persoon of instantie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Zaanse samenleving.