Provincie Utrecht

2007 is weer gestart

Het zwemseizoen 2007 is weer gestart

1-5-2007 -

Het zwemseizoen 2007 is weer gestart en loopt van 1 mei tot en met 30 september. Ook dit jaar informeert de provincie Utrecht via een folder, de provinciale zwemwatertelefoon en haar website, www.provincie-utrecht.nl, het zwempubliek over alle officiële zwemplaatsen. De folder is verkrijgbaar bij onder andere VVV's, gemeentehuizen, bibliotheken, recreatieschappen, campings, bungalowparken en jachthavens.

In de folder zijn 21 zwemplaatsen in open water opgenomen, waar veilig gezwommen kan worden. Daarnaast biedt de folder per zwemplaats informatie over bereikbaarheid, waterdiepte, beschikbare voorzieningen en of er entree moet worden betaald. Ook vindt de lezer in de folder belangrijke tips terug. Voorbeelden zijn het niet duiken in troebel water, het niet zwemmen in de buurt van varende schepen, zwem altijd samen en houd uw kinderen constant in het oog.

De provinciale zwemwatertelefoon, 030-2582158, geeft actuele informatie over de waterkwaliteit. Daarnaast is het ook dit jaar weer mogelijk om op internet de gegevens over de zwemplaatsen te bekijken via www.provincie-utrecht.nl. Tenslotte worden belangrijke veranderingen via de regionale media en via Teletekstpagina 725 van de publieke omroepen bekend gemaakt .

Nieuwe zwemplaatsen
Bij de Grote Maarsseveense Plassen zijn de twee strandjes aan de zuidoost kant met ingang van dit zwemseizoen officiële zwemplaatsen. Bij de Vinkeveense Plassen wordt Eiland 2 opengesteld als officiële zwemplaats.

Waterkwaliteit
De waterkwaliteit van de 21 zwemplaatsen kan snel slechter worden door bijvoorbeeld watervogels, algenbloei, een hoge recreatiedruk of extreem warm weer. De waterkwaliteit wordt standaard elke twee weken door de waterschappen bemonsterd. Bij verslechtering van de kwaliteit wordt het zwemwater vaker gecontroleerd. De provincie toetst of aan de normen wordt voldaan. Op grond van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden wordt niet alleen de waterkwaliteit beoordeeld maar wordt ook de algemene hygiëne en veiligheid getoetst. Mocht het nodig zijn dan waarschuwt de provincie de zwemmers voor een verslechterde situatie of stelt desnoods een zwemverbod in.

Zwemverbod
De provincie heeft op twee plaatsen een zwemverbod ingesteld vanwege het risico voor zwemmers. Dit geldt voor het recreatieterrein Salmsteke bij de Lek en voor de Nedereindse Plas bij Nieuwegein/IJsselstein.

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030- 2582122