Artsen zonder Grenzen


© Henk Braam
Projectland Sri Lanka: opnieuw in de greep van de oorlog

Al 23 jaar lang is Sri Lanka in de greep van een burgeroorlog waarbij tienduizenden mensen het leven hebben gelaten. De spanningen die tussen de Singalese meerderheid en de Tamil-minderheid in het noorden en het oosten van het land, is getekend door geweld. Jaren vol guerilla-achtige oorlogvoering tussen het Srilankaanse leger en de Tamil Tijgers die strijden voor een onafhankelijke Tamilstaat, hebben geleid tot een patsstelling. Het zuidwesten is in handen van de regering, de Tamiltijgers heersen over het noorden en het oosten. De vredesbesprekingen van 2006 zijn mislukt; opnieuw zijn vuurgevechten en bomaanvallen aan de orde van de dag.

Bijna geen gezondheidszorg
Tienduizenden mensen moesten hun huizen ontvluchten, anderen zitten in de val en kunnen niet weg. Artsen zonder Grenzen biedt sinds 1986 medische hulp in Sri Lanka, zowel in regeringsgebieden als Tamil Tijgers-gebieden. Toen in 2004 een staakt-het-vuren werd getekend en de toestand was verbeterd, werden alle projecten beëindigd. Twee jaar later keerden onze teams echter terug. Vanwege het geweld zijn Srilankaanse medici nauwelijks ertoe te bewegen om in de conflictgebieden te werken. Hierdoor zijn ziekenhuizen wederom verstoken van specialisten, waardoor er geen chirurgische, gynaecologische en verloskundige zorg, noch medische zorg voor kinderen is voor de bevolking.

Burgers het doelwit
Het geweld tegen burgers is in hevigheid toegenomen, waardoor bijna dagelijks velen sterven. Onverhoedse aanvallen ver van de bekende frontlinies leiden tot tientallen doden. Diverse gebieden zijn praktisch geheel afgesloten vanwege de gevechten, en hebben een ernstig tekort aan medisch personeel en voorraden. Mensen die specialistische zorg nodig hebben, moeten vaak grote afstanden afleggen. Doordat er meer tijd verstrijkt voordat zij worden behandeld, levert dit een extra risico voor hun leven op. Bovendien kan dit betekenen dat zij in een gebied komen waar zij zich door de etnische spanningen onveilig voelen.

Artsen zonder Grenzen in Sri Lanka
De onveiligheid en beperkingen die humanitaire organisaties wordt opgelegd, maken het moeilijk om hulp te bieden aan de mensen die het zwaarst door het conflict worden getroffen. Artsen zonder Grenzen staat de bevolking bij in meer dan vier locaties aan beide kanten van de vuurlinie. In het noordelijk gelegen Vavuniya, dat in handen is van de regering, bieden onze medewerkers chirurgische zorg in het plaatselijke ziekenhuis. Het project wordt binnenkort uitgebreid met gynaecologische zorg en kindergeneeskunde in Kilinochichi, in het uiterste noorden, dat in rebellengebied ligt.