Gemeente Oisterwijk

naar "Heart Safe gemeente"

01-05-2007
Oisterwijk op weg naar "Heart Safe gemeente"

Stichting neemt regierol op zich

Op 1 mei heeft het maatschap van cardiologen van het Tweesteden ziekenhuis 2 Automatische Electronische Defibrillators aangeboden aan burgemeester Kortmann. Hiermee is het officiële startschot gegeven voor het project Oisterwijk Heart Safe. De stichting Oisterwijk Heart Safe neemt de regierol van dit project op zich.

Het college heeft, op advies van een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de plaatselijke Rode Kruis vereniging, de EHBO verenigingen uit Moergestel en Oisterwijk, de GHOR, de gemeente Oisterwijk en cardioloog de heer Widdershoven, besloten om in eerste instantie de centrumgebieden van Moergestel en Oisterwijk en het recreatiegebied van Oisterwijk (omgeving Scheibaan) Heart Safe te maken. Dit zijn gebieden waar veel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn, vooral in de drukke zomermaanden.

De definitie van Heart Safe die de werkgroep hanteert, sluit aan bij de landelijke richtlijnen: binnen 5 minuten dient een AED beschikbaar te zijn. Met een AED kunnen stroomstootjes worden toegediend aan een slachtoffer van hartstilstand, waardoor het hart weer normaal gaat pompen met als gevolg dat de bloedcirculatie op gang komt. Als binnen 5 minuten een AED aanwezig is én iemand die ermee kan werken, stijgt de overlevingskans van een slachtoffer van hartstilstand met 90%.

Beide EHBO verenigingen (Oisterwijk en Moergestel) en het plaatselijke Rode Kruis hebben al veel energie gestoken in het opleiden van mensen, de dekking in de genoemde gebieden is echter nog niet sluitend.

Regierol Stichting

De op 18 april opgerichte stichting Oisterwijk Heart Safe is naast de werving en het coordineren van opleiding van de benodigde vrijwilligers, ook verantwoordelijk voor fondsenwerving, o.a. voor het aanschaffen en onderhouden van AEDs. Verschillende netwerken zullen worden aangesproken om het initiatief te steunen. Verdere inkomsten worden geworven uit bestaande subsidieregelingen van de betrokken partijen, benefietgalas, promotiestands etc.

Bestuur

Het bestuur van de Stichting bestaat uit cardioloog de heer Widdershoven (voorzitter), de heer van Poppel, directeur van de Human care groep (secretaris), de heer Verspeek van Verspeek & Mutsaers accountants en belastingadviseurs (penningmeester) en overige bestuursleden; de heer van der Heijden van EHBO Oisterwijk/Haren, de heer Snels van het Rode Kruis Oisterwijk, mevrouw Blessing-van Luijt, huisarts Moergestel en mevrouw Scheffers, adviseur veiligheid.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyDisclaimer Colofon