Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 1 mei 2007

Alkmaar gaat over tot plaatsing van spitspaal op Herenweg

Het Alkmaarse college van B&W heeft op dinsdag 24 april besloten dat de spitspaal op de Herenweg er komt. Dit naar aanleiding van verkeerstellingen, waaruit blijkt dat het aantal motorvoertuigen gemiddeld boven 5000 per etmaal uitkomt. Dergelijke aantallen zijn te veel voor de 30 kilometerweg, die niet berekend is op zoveel doorgaand verkeer. De bezwaarprocedure, die vorig jaar april bij raadsbesluit werd stilgelegd op verzoek van de gemeente Langedijk, wordt nu hervat. Naar verwachting kan de verzinkbare paal eind 2007 geplaatst worden.

De Herenweg-Noord, tussen de Nollenweg en de Bovenweg in Sint Pancras, is een 30 kilometerweg. Van oudsher wordt deze echter gebruikt als ontsluitingsweg naar Alkmaar. De verkeersdrukte die dit met zich meebrengt, heeft nadelige gevolgen voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Naar verwachting neemt de drukte in de toekomst alleen nog maar toe, onder meer doordat er plannen bestaan voor bebouwing in de gebieden ten westen en oosten van de Herenweg.

Om het aantal motorvoertuigen op de route Herenweg-Bovenweg te beperken tot maximaal 5000 per etmaal, besloot Alkmaar al in 2006 tot het plaatsen van een verzinkbare paal, die gedurende de ochtend- en avondspits het doorgaande autoverkeer weert. Hiertoe heeft Alkmaar een verkeersbesluit voor de 'knip' in de Herenweg genomen, dat inmiddels voor iedereen ter inzage heeft gelegen.

Naar aanleiding van dit verkeersbesluit verzocht de gemeente Langedijk de maatregel op te schorten. Gemeente Langedijk was van mening dat met alternatieve verkeersmaatregelen binnen de gemeentegrenzen van Langedijk dezelfde doelstelling behaald kon worden. De Alkmaarse gemeenteraad besloot daarop de bezwaarprocedure rond het verkeersbesluit uit te stellen. Voorwaarde was dat de gemeente Langedijk structurele verkeersmaatregelen zou invoeren en dat uit metingen zou blijken dat het aantal motorvoertuigen onder de 5000 per etmaal zou blijven. Langedijk kon hieraan onvoldoende tegemoet komen. Het college van Alkmaar heeft daarom nu besloten dat de behandeling van de ingediende bezwaren opnieuw ter hand wordt genomen. Naar verwachting zal de paal eind 2007 geplaatst worden.

De verzinkbare paal gaat het doorgaande autoverkeer weren tussen 6.00 en 9.00 uur en tussen 16.00 en 19.00 uur. Voor (brom-)fietsverkeer, lijnbussen en hulpdiensten blijft de route Herenweg-Bovenweg normaal toegankelijk.