Bureau Verkeershandhaving


Rijbewijs rallyrijders ingevorderd


1 mei 2007

Verkeersgevaarlijk gedrag van diverse deelnemers aan een rally van Londen naar Amsterdam was zondagavond voor de politie voldoende reden om in te grijpen. De rallyrijders reden met hoge snelheid door het overige drukke verkeer. Zeven deelnemers uit verschillende landen raakten hun rijbewijs kwijt omdat ze meer dan vijftig km/uur te hard reden.

Meer dan 200 km/uur
In totaal zijn er twee voertuigen in beslaggenomen.De bestuurder van een Porsche 911 reed gemiddeld meer dan 200 km/uur en bracht het overige verkeer door een scala van overtredingen in gevaar. Een andere bestuurder reed opnieuw harder dan 180 km/uur terwijl hij op de heenweg ernaast zat toen zijn chauffeur het rijbewijs bij de politie in moest leveren.

De rallyrijders reden op zondag 29 april 2007 omstreeks 21.30 uur Nederland binnen en zetten koers richting Amsterdam. Van Amsterdam reden ze richting Frankfurt. De overtredingen vonden voornamelijk plaats op de A1, A2 en A27. Ook in Duitsland en België werd door de politie ingegrepen.

Opvallende en onopvallende surveillance
Om de rit door Nederland in goede banen te leiden werden door de verkeerspolitie van het KLPD in samenwerking met de regiopolitie Amsterdam Amstelland, Haaglanden, Zeeland, Zuid Holland Zuid en Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie, 14 opvallende en 7 onopvallende surveillancevoertuigen ingezet.

De officier van justitie zal binnen 10 werkdagen een beslissing nemen of de ingevorderde rijbewijzen en de inbeslaggenomen auto's direct terug gaan naar de houder of dat ze worden achtergehouden tot aan de terechtzitting.