Gemeente Maastricht

Positief resultaat in 2006 van ¤ 3,1 mln. en toch een financieel probleem

Zoals te doen gebruikelijk legt de gemeenteraad in de Programmabegroting de kaders vast en neemt het college binnen die kaders de uitvoering ter hand. In de jaarrekening legt het college verantwoording af over die uitvoering. In de Gemeenterekening 2006 legt het nieuwe college verantwoording af over de uitvoering van de laatste programmabegroting van de vorige coalitie.

Onder het motto " concentreren op de uitvoering" heeft het nieuwe college in 2006 de nadruk op de uitvoering gelegd. Het leeuwendeel van de in de programmabegroting opgenomen prestaties is dan ook gerealiseerd. Voor alle details verwijs ik u naar de programmaverantwoordingen in de jaarrekening.

Desalniettemin wil ik er hier enkele uitlichten. Uiteraard zonder andere prestaties tekort te willen doen:


* Het Wmo-loket is gerealiseerd en de overname van circa 4.600 nieuwe cliënten 'hulp in de huishouding' van het Zorgkantoor is afgerond.
* In plaats van de 440 begrootte woningen zijn er maar liefst netto 645 toegevoegd aan de woningvoorraad.
* De herinrichting van de binnenstad is nagenoeg afgerond.
* De publieke dienstverlening aan de balie heeft volgens de landelijke benchmark publieke dienstverlening, de hoogste score met betrekking tot klanttevredenheid behaald.
* De culturele biografie is van start gegaan met de lancering van het eerste deel: de website Zicht op Maastricht.nl en de reacties op de kwaliteit zijn heel positief. Evenals de bezoekersaantallen overigens.
* Het aanbestedingstraject A2 Maastricht voor de bouw van de tunnel is van start gegaan,
* De afvalbenchmark laat zien dat de gemeente Maastricht uitstekend scoort. Het Maastrichtse systeem kent de hoogste bronscheiding, een zeer hoog niveau in service en is kent een bijzonder gunstige kosten-baten verhouding,
* Maastricht was in 2006 gastheer van het VNG-congres met 3000 deelnemers. De deelnemers waren enthousiast over organisatie en programma.

Waar mogelijk heeft het college ook een start gemaakt met de realisatie van de afspraken in het bestuursakkoord "Meer voor de mens". Zo is er binnen 100 dagen na het uitbrengen van het bestuursakkoord een armoedeplan opgesteld waarvan tevens de 1e uitwerking heeft plaatsgevonden.

Daarnaast stond de organisatie in 2006 in het teken van de organisatieontwikkeling 'De Uitdaging'. Binnen het kader van De Uitdaging' werd een reorganisatie gerealiseerd die ontbureaucratiseerde door het schappen van managementlagen en het invoeren van projectmatig werken waar mogelijk. Daarnaast werden de voorbereidingen getroffen voor de verhuizing naar Mosae Forum, waar zo efficiënt en modern mogelijk met ruimte en middelen wordt omgegaan door het innovatief werken concept in te voeren.

Zoals al gezegd sluit de Gemeenterekening 2006 met een positief resultaat van 3,1 mln. Een positief resultaat dus. Maar toch hebben we een financieel probleem.

Bij de samenstelling van de begroting 2007 was de prognose een positief resultaat van 4,1 mln. voor 2006. Dat positieve resultaat is volledig ingezet om de begroting 2007 sluitend te krijgen. Met als gevolg dat er nu een gat in de begroting van 2007 ontstaat.

Het positief resultaat is lager uitgevallen als gevolg van ontwikkelingen waar de gemeente geen invloed op heeft. Zo hebben wij ¤ 2,9 mln. minder aan algemene uitkering uit het gemeentefonds ontvangen dan begroot.

Het tekort ad ¤ 1 mln.dat nu in 2007 is ontstaan zullen wij bij de kaderbrief, die tezamen met de rekening in de raad wordt behandeld, oppakken.