Gemeente Dordrecht


Vier Dordtse wijken ondergaan metamorfose

Vandaag heeft het college van Burgemeester en Wethouders ingestemd met de visies voor de toekomstige ontwikkeling van Crabbehof, Nieuw-Krispijn en Wielwijk. B&W stelt de gemeenteraad voor 1 miljoen euro beschikbaar om de visies samen met bewoners nader uit te werken. In Oud-Krispijn en Wielwijk is de verandering al goed te zien: nieuwe woningen, openbare ruimte met eigentijdse uitstraling en nieuwe winkels. De gemeente en de betrokken woningcorporaties zetten deze ontwikkeling door.

In 2004 gaf de gemeenteraad opdracht de toekomstvisies te maken. De gemeente en de woningcorporaties Interstede, Progrez, Woonbron (voorheen Woondrecht) hebben ze in overleg met bewoners gemaakt. 'Wielwijk sterk en weerbaar' is de titel van de visie Wielwijk tot 2025. Deze is voorzien van een uitvoeringsprogramma tot en met 2015. Voor Crabbehof en Nieuw-Krispijn zijn woontypologieën opgesteld tot en met 2025 respectievelijk 2015: 'Kansen voor Crabbehof' en 'Woontypologie Nieuw-Krispijn'. Een woontypologie beschrijft het type woningen, de uitstraling van de openbare ruimte en de bewonerssamenstelling die wenselijk is. Het verbeterplan voor Oud-Krispijn, het Raamwerk 2013, is sinds 2001 in uitvoering. Een gewijzigd plan voor de Krispijnse Driehoek heeft B&W onlangs vastgesteld.

Ingrepen zijn nodig om ervoor te zorgen dat het ook de komende jaren prettig wonen is in de vier wijken. Gemeente en corporaties investeren in sloop- en vervangende nieuwbouw, de woonomgeving en het welzijn van bewoners. Als de plannen worden uitgevoerd, ontstaan binnen de vier wijken gevarieerde buurten. In elke wijk kunnen starters, gezinnen en ouderen terecht in goedkope en duurdere woningen. De wijken zullen meer dan nu aantrekkelijk zijn voor jonge gezinnen, tweepersoonshuishoudens en 55+ers met een midden- of hoger inkomen. In Oud-Krispijn en Wielwijk worden de fysieke ingrepen het eerst zichtbaar; Crabbehof en Nieuw-Krispijn zijn het beste te omschrijven als wijken waar het beheer op orde wordt gehouden, terwijl verdere fysieke ingrepen worden voorbereid.

De woningvoorraad verandert tot 2015 met name in Wielwijk en Oud-Krispijn ingrijpend. De sociale voorraad -dit is sociale huursector en koopwoningen tot een koopprijs van 163.500 euro- neemt af met circa 2900 woningen. Ongeveer 2200 woningen worden teruggebouwd. Daarnaast wordt er flink geïnvesteerd in het welzijn van bewoners en schoon, heel en veilig.

Milieu en duurzaamheid

De leefbaarheid staat op gespannen voet met de milieubelasting als gevolg van verkeerslawaai en de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide langs de A16. Nader onderzoek wordt verricht naar de gevolgen van deze stoffen voor de woningbouwproductie en hierover wordt overleg gestart met het Rijk. Onderzocht wordt of energie duurzaam kan worden toegepast, zoals gebruik van industriële restwarmte om huizen te verwarmen.

Crabbehof

Voor Crabbehof zijn vier toekomstige woonmilieus onderscheiden, die aansluiten op de kenmerken en de kansen van de huidige buurten: de Springplank voor (her)starters, de Levensloopwijk voor senioren, de Gezinswijk en de Westrand, voor wonen in een waterrijke, groene omgeving. Omdat het niet haalbaar is om in alle wijken tegelijk te slopen en nieuw te bouwen, wordt in Crabbehof de komende jaren geïnvesteerd in het welzijn van de bewoners en een schone, hele en veilige woonomgeving. Bewoners geven aan hieraan behoefte te hebben. Eerder gecommuniceerde sloopplannen van Interstede om zorgwoningen te ontwikkelen, gaan niet door. Stichting Crabbehof zal voor voldoende aanbod zorgen. De onderscheiden woonmilieus zijn richtinggevend voor de ontwikkeling van het wonen na 2015. De corporaties gaan wel door met verkoop van sociale huurwoningen en de ontwikkeling van de foyer, de woon-werk-leerstraat voor starters. Een sociaal programma 2007-2009 wordt opgesteld; ook komt er een stedenbouwkundige studie voor de zone in de wijk die aan het spoor grenst en de Westrand.

Oud-Krispijn

De uitvoering van het raamwerk 2013, inclusief het sociaal programma, verloopt volgens planning. Een stedenbouwkundig- en woningbouwprogramma voor De Driehoek zijn gereed. Dit is het gebied tussen de Bilderdijkstraat, E.D. Dekkerstraat, Tollensstraat en de Brouwersdijk. Alle woningen in dit gebied worden gesloopt, met uitzondering van de woningen aan de Gouverneurstraat. Er worden 39 eengezins koopwoningen teruggebouwd en 24 gestapelde huurwoningen. Ook komt er een plein. De huurwoningen aan de Gouverneurstraat (oneven nummers) worden gerenoveerd en verkocht. In het tussenliggende gebied komen huurwoningen. Het totaal aantal woningen in dit gebied daalt met 18, het aantal sociale huurwoningen met 25. Deze afname van de sociale woningvoorraad wordt gecompenseerd door ze elders terug te bouwen.

Nieuw-Krispijn

In de nabije toekomst zetten gemeente en corporaties in op het behoud van wat Nieuw Krispijn in wezen al is: een rustige, gemêleerde en tolerante buurt maar met een gevarieerder woningaanbod.

Voor Nieuw-Krispijn bestond de opdracht uit een verkenning van het gebied Thureborg-Nassauweg als toekomstige woonzorg-zone en het opstellen van een woontypologie. Deze geeft richting aan de ontwikkeling van het wonen. Zo is het idee om de Anna Paulownastraat en omgeving qua sfeer de uitstraling te geven van Emmaplein en omgeving. De woningen langs de W. Pyrmontweg worden deels verkocht en krijgen deels een andere uitstraling. Eventuele sloop van de woningen ten oosten van de J. Frisostraat is voor 2015 niet aan de orde. Het groene karakter van de Nassauweg blijft behouden; het voornemen is om de strook aan de zijde van het politiebureau af te sluiten voor verkeer en deze in te richten voor langzaam verkeer en verblijven. Het college heeft opdracht gegeven de woontypologie nader uit te werken in een stedenbouwkundig- en woningbouwprogramma. Tot fysieke ingrepen aan de orde zijn, wordt gewerkt aan het opstellen en uitvoeren van een sociaal-economisch programma. De aanpak van de zuidzijde van het station met aangrenzend het park, wordt opgepakt binnen het project Maasterras.

Wielwijk

De wijkvisie van Wielwijk kijkt vooruit naar 2025. Plannen voor sloop en nieuwbouw en een sociaal programma zijn uitgewerkt tot 2015. Een sociaal programma zet vooral in op kansen van bewoners. Bewonersinitiatieven worden ondersteund, de aanpak 'Achter de voordeur' levert een beeld op van woonwensen en eventuele problemen en een werkmakelaar spant zich in om meer mensen aan het werk te krijgen.

In de visie zijn diverse te realiseren woonmilieus benoemd en vertaald naar de verschillende buurten. De schaal van de wijk laat het toe verschillende woonbuurten te ontwikkelen die tegemoet komen aan de woonwensen van vandaag.

Woonbron en de gemeente bouwen met en vanuit de bewoners aan een nieuw perspectief: Wielwijk voor eeuwen sterk en weerbaar. In de visie zit een ingrijpend voorstel om de M.H. Trompweg voor lokaal verkeer te verleggen naar een groene strook langs de A16. De zuidrand van het Wielwijkpark wordt bebouwd. De vrije ruimte van de M.H. Trompweg wordt gebruikt om het park de wijk in te trekken. Zo ontstaat een groen verblijfsgebied, waar recreatie mogelijk is en waarlangs het Admiraalsplein goed bereikbaar is voor langzaam verkeer.

Beschikbare bestanden
Woontypologie_NK_maart_2007.pdf