TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

1 mei 2007

Nederlanders nemen, na Denen, het vaakst een borrel

Ruim acht op de tien Nederlanders (81%) hebben in de afgelopen dertig dagen alcohol gedronken. Als we kijken naar andere Europeanen, dan moeten de Nederlandse alcoholconsumenten alleen de Denen voor laten gaan. Van hen heeft 84 procent de laatste dertig dagen een alcoholische versnapering genuttigd. Voor Europeanen in het algemeen ligt het gemiddelde op 66 procent. Dit blijkt uit de resultaten van Eurobarometer 66.2 die door TNS Opinion/TNS NIPO is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Het onderzoek werd gehouden in 27 EU-lidstaten, Kroatië en de Turks-Cypriotische gemeenschap.

Van de Europeanen drinkt dertien procent dagelijks een borrel, biertje, of wijntje. In Nederland ligt dit percentage iets hoger, namelijk op achttien procent. Een kwart neemt twee of drie dagen per week een glaasje alcohol. Als Nederlanders drinken, dan drinkt het merendeel van hen (61%) één à twee alcoholische drankjes. Ruim een vijfde (22%) houdt het bij drie tot vier drankjes. Twaalf procent van de Nederlanders drinkt meer dan vier glazen. Vier procent nuttigt minder dan één alcoholische consumptie.

Als Europeanen drinken, dan nemen ze meestal één à twee alcoholische drankjes. Kijkend naar de frequentie waarmee Europeanen drinken, zegt ongeveer een derde van de inwoners van de Baltische Staten (Letland 36%, Litouwen 35% en Estland 29%) en Polen (28%) dat ze in de afgelopen maand slechts één keer een alcoholisch drankje hebben gedronken. Daarentegen drinkt de helft van de Portugezen (47%) elke dag, al houden ze het wel bij een paar drankjes. Weer een ander uiterste is het drinkgedrag van de Ieren. Twee op de vijf inwoners van Ierland drinken slechts één keer per week (41%), maar ze drinken dan wel ten minste drie drankjes achter elkaar.

Sociaaldemografische analyse wijst uit dat vrouwen minder vaak alcohol consumeren dan mannen. Ruim de helft (53%) van de mannen geeft aan twee of meer keer per week te drinken, versus 34 procent van de vrouwen. Jongeren en studenten drinken minder vaak dan ouderen, maar wanneer ze drinken, nuttigen ze wel een groter aantal glazen. Van de Europeanen tot 24 jaar drinkt 31 procent twee keer of vaker per week, terwijl 58 procent van de 55-plussers dat doet. Jongeren drinken echter per keer meer dan ouderen. Van alle Europeanen drinkt een tiende (10%) meer dan vijf drankjes per keer. Van de jongeren drinkt een vijfde (19%) meer dan vijf glazen per keer.

E4810 | TNS NIPObase CAPI | Het veldwerk vond plaats van 6 oktober tot en met 6 november 2006. Hierbij zijn 28.584 Europeanen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=28.584).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS Opinion/TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Wiene Klasema (tel: 020 522 54 96) of Ageeth Ettema (tel: 020 522 54 34) van TNS NIPO.