GGZ Nederland

Vorig persbericht, 08/02/07: Governance-commissie gaat van start Amersfoort, 1 mei 2007
Wachtlijsten in ggz nemen licht toe
In 2006 is het aantal wachtenden voor hulp binnen de ggz (geestelijke gezondheidszorg)-instellingen met anderhalf procent (van 73.600 naar 74.700 personen) toegenomen. Dit blijkt uit door GGZ Nederland verzamelde wachtlijstgegevens in ggz-instellingen op 1 januari 2007. De grootste groei is te zien in de categorie ouderen (personen ouder dan 65 jaar). Hier vond een toename van 65 procent plaats. Mede dankzij de extra 31 miljoen van het ministerie van VWS, die in het najaar van 2006 ter beschikking zijn gekomen, zijn de wachtlijsten voor de jeugd-ggz licht teruggedrongen. Hoewel de periode om extra jeugdigen te behandelen relatief kort is geweest (najaar 2006 tot peildatum 1 januari 2007), zijn de wachttijden bij de jeugdigen met 15% afgenomen. Het aantal kinderen dat in zorg is genomen, is met 4% gestegen.

Door de extra middelen van VWS voor de jeugd-ggz is er een lichte teruggang geweest van het aantal kinderen en jongeren dat moet wachten bij ggz-instellingen: van 18.900 naar 18.600. Ook bij volwassenen is een afname gesignaleerd: van 51.300 naar 50.500. Redelijk onverwacht is een groei te zien van het aantal ouderen dat moet wachten: van 3400 naar 5600, een groei van 65%. Een goede verklaring is hiervoor nog niet te geven.

Wachttijden
De wachttijden zijn stabiel gebleven. Ruim driekwart (78%) van de volwassenen en ouderen zijn binnen acht tot tien weken na aanmelding in behandeling genomen. De overschrijding van de zogenaamde Treeknorm is daardoor afgenomen ten opzichte van 2005.
De gemiddelde wachttijd bij kinderen en jongeren is enigszins teruggedrongen, van gemiddeld 8 weken naar 6 weken in de beoordelingsfase, en van 6 naar 5 weken in de behandelingsfase. Desalniettemin wordt voor 41 procent van de jeugdigen de Treeknorm overschreden.

Reactie
GGZ Nederland is verheugd erover dat de inzet van extra middelen voor de jeugd al zichtbaar is.
Verrast is GGZ Nederland door de groei van het aantal wachtende ouderen. De komende tijd moet blijken of hier sprake is van een trend. De wachttijden voor ouderen zijn in ieder geval stabiel gebleven. De huidige situatie dat 4 op de 10 jongeren nog te lang moeten wachten op behandeling is onwenselijk. Samen met de instellingen zal GGZ Nederland daarom hoge prioriteit geven aan een verdere terugdringing van de wachttijden.

Download de gegevens over de wachtlijsten in de ggz