Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

GFT: nog steeds gescheiden inzameling

28 augustus 2006 print
Het groente-, fruit- en tuinafval wordt in Uithoorn gescheiden ingezameld. In de laagbouw met de duo-container, in de hoogbouw met verzamelcontainer met het groene deksel. Dit GFT afval wordt verwerkt tot compost, een nuttige stof voor particuliere én gemeentetuinen. Zo komt het GFT afval de eigen gemeente weer ten goede.

Onder het landelijke gemiddelde

De gemeente Uithoorn zit met een inzamelingspercentage van 44% ruim onder de landelijke doelstellingen van 55% én het landelijk gemiddelde. Hier wordt gemiddeld per inwoner per jaar 45 kilo GFT afval opgehaald, terwijl per inwoner 77 kilo tussen het restafval verdwijnt. Daar zit dus duidelijk ruimte voor verbetering.

U heeft misschien gelezen dat de gemeente over een paar jaar waarschijnlijk overstapt op een nieuw inzamelsysteem, waarbij gft afval niet meer gescheiden wordt opgehaald. Wij zijn inderdaad het gehele systeem van afvalinzameling, zoals het milieurendement en de contracten, aan het evalueren. Voorlopig blijft het echter belangrijk het afval gescheiden aan te leveren.

Waarom nog gescheiden inzamelen?

U betaalt met de gemeentelijke afvalstoffenheffing voor de inzameling en verwerking van het afval. In onze gemeente is vooralsnog, met de huidige inzamelsystemen en contracten met inzamelaars, het composteren van GFT goedkoper dan het verbranden ervan. Nog even afgezien van wat de compost waard is. Wanneer de kosten van de inzameling en verwerking van afval omhoog gaan, gaat ook uw afvalstoffenheffing omhoog. Simpel: als iedereen op de juiste manier zijn afval scheidt, werken we met zijn allen mee aan het beheersbaar houden van de kosten.

Een reden om GFT niet gescheiden aan te leveren kan het hardnekkige landelijke veel gehoorde excuus dat "afval nadat het door de burger is gescheiden door de gemeente weer bij elkaar wordt gegooid" zijn. Wij kunnen u verzekeren dat dit binnen de gemeente Uithoorn zeker niet het geval is. Er is één reden dat GFT afval soms met het restafval wordt afgevoerd en dat is als het GFT afval té verontreinigd is met restafval. Restafval bij het GFT maakt het onbruikbaar voor composteren. GFT afval in de restafvalcontainer is zonde, maar minder erg dan restafval in de GFT container, omdat dan de hele partij verontreinigd kan zijn.

Mogen wij op uw hulp bij een hoge GFT opbrengst rekenen?

Contact

Mocht u opmerkingen, vragen of ideeën hebben, kunt u contact opnemen met het de afdeling Vergunningen en Handhaving, 0297 513 111. ^
logo.jpg (6 Kb)

* Zelf compost maken

* gft of restafval?

* Afvalverordening