Gemeente Hoogeveen

1 mei 2007
Gemeente Hoogeveen gaat terug van drie naar twee gebouwen Bestuurlijk hart Hoogeveen rond Raadhuisplein

De gemeente Hoogeveen werkt aan een herschikking van de huisvesting van het gemeentelijke personeel. Op dit moment zijn de medewerkers nog werkzaam in drie gebouwen: Raadhuis, Compagnieshuis en De Vos van Steenwijklaan 75. Het gebouw aan De Vos van Steenwijklaan wordt verkocht. Voor sociale zaken, het CWI en het UWV is een nieuw bedrijfsverzamelgebouw gepland.

Het college van Burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad in de raadsvergadering van 10 mei 2007 voor om akkoord te gaan met verbouwing van het Raadhuis en het Compagnieshuis. Door herschikking van kantoor- en publieksfuncties is het mogelijk alle gemeentelijke afdelingen in de twee gebouwen aan het Raadhuisplein te plaatsen. Verder wordt aan de Raad voorgesteld om akkoord te gaan met nieuwbouw van een bedrijfsverzamelgebouw voor sociale zaken, CWI en UWV. De Raad wordt gevraagd een krediet ter grootte van ongeveer 7 miljoen euro beschikbaar te stellen voor tijdelijke huisvesting, verbouw en nieuwbouw. De lasten van de investeringen kunnen binnen de bestaande meerjarenraming worden opgevangen.

De buitendiensten van de gemeente, brandweer, reiniging en de medewerkers groenvoorzieningen, blijven vooralsnog op de huidige locaties. De stadswachten verhuizen mee naar het Compagnieshuis. In de nabije toekomst wordt gekeken waar deze diensten definitief worden gevestigd.

Dienstverlening belangrijk

De herhuisvesting is noodzakelijk vanwege verschillende redenen. De dienstverlening aan de inwoners is een belangrijk onderwerp voor de gemeente. Het gemeentebestuur hecht er veel waarde aan om de Gemeentewinkel op één centrale plaats in Hoogeveen te vestigen. Momenteel zijn onderdelen van de Gemeentewinkel te vinden op meerdere locaties in Hoogeveen, waaronder in het Raadhuis en in het Compagnieshuis. Na de verbouwingen kunnen bewoners en bedrijven voor vrijwel alle gemeentezaken terecht in het Compagnieshuis.

Verder wordt door interne aanpassingen aan beide gebouwen verbetering aangebracht in de arbeidsomstandigheden in het Raadhuis en Compagnieshuis. Klimaatbeheersing en toegangscontrole laten momenteel te wensen over. Tijdens de verbouwing wordt asbest uit het Raadhuis verwijderd. Het zoveel mogelijk bij elkaar huisvesten van de medewerkers van de gemeente is efficiënt en goed voor de samenwerking en de bedrijfscultuur. Dat betekent dat ook de afdelingen uit het kantoor aan de De Vos van Steenwijklaan grotendeels naar het Raadhuisplein gaan.

Tot slot is er sprake van een steeds intensievere samenwerking tussen de gemeentelijke afdeling sociale zaken en werkgelegenheid, het Centrum voor werk en inkomen (CWI) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De huisvesting zal daarop aangepast worden.

Toekomstige situatie Compagnieshuis

De Gemeentewinkel wordt in zijn geheel in het Compagnieshuis geplaatst. Ook de afdelingen die nauw met de Gemeentewinkel verbonden zijn, krijgen daar hun werkplekken. Voor Hoogeveners is het Compagnieshuis straks dé locatie voor gemeentelijke producten zoals paspoort, parkeervergunning of bouwaanvraag.

Toekomstige situatie Raadhuis

In het Raadhuis wordt een aantal afdelingen met minder publiekscontacten gehuisvest. Het college van burgemeester en wethouders en de griffie van de gemeenteraad blijven in het Raadhuis. De vergaderingen van de gemeenteraad zullen ook in de toekomst in het Raadhuis plaatsvinden. Het blijft mogelijk om in de trouwzaal van het Raadhuis te trouwen. Wel wordt de toegang tot de raadszaal verbeterd.

Toekomstige situatie De Vos van Steenwijklaan 75

De meeste medewerkers van het kantoor aan de De Vos van Steenwijklaan naar de gebouwen aan het Raadhuisplein. Het gebouw aan de De Vos van Steenwijklaan wordt uiteindelijk verkocht. De reinigingsactiviteiten en de werkplaatsen van de gemeente blijven wel aan de De Vos van Steenwijklaan.

Toekomstige situatie afdeling sociale zaken en werkgelegenheid, CWI en UWV

De laatste jaren is de samenwerking tussen deze instanties in Hoogeveen intensiever geworden. Het is de bedoeling om voor de klanten van deze ketenpartners voor werk en inkomen ook een centrale loketfunctie te creëren. Het college stelt de gemeenteraad voor om sociale zaken, CWI en UWV centraal te huisvesten in een nieuw bedrijfsverzamelgebouw. De voorkeur gaat daarbij uit naar nieuwbouw in de nabijheid van het Compagnieshuis en het Raadhuis. Deze plannen zijn nog niet concreet en moeten in de loop van dit jaar vorm krijgen.

Voorlopige planning en tijdelijke oplossingen

Tijdens de verbouwingen aan het Compagnieshuis en het Raadhuis verhuist een deel van de medewerkers van de gemeente tijdelijk naar het voormalige kantoor van Super De Boer aan Donau 12. De afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid trekt voorlopig in bij het CWI aan de Eisenhowerstraat. In augustus van dit jaar begint de verbouwing van het Compagnieshuis. De onderdelen van de Gemeentewinkel, de mensen met veel klantcontacten, verhuizen tijdelijk naar het Raadhuis. Rond de jaarwisseling 2007/2008 kan de nieuwe Gemeentewinkel in het Compagnieshuis open voor publiek. Daarna wordt het Raadhuis verbouwd. Het streven is om de aanpassingen in oktober 2008 klaar te hebben. De nieuwbouw van het bedrijfsverzamelgebouw moet naar huidige planning in de loop van 2009 klaar zijn.

Parkeren tijdens en na de verbouwingen

Gedurende de verbouwing van de kantoren aan het Raadhuisplein neemt de parkeerdruk in deze buurt naar verwachting af, omdat een groot deel van de medewerkers tijdelijk naar Donau 12 verhuist. Op het moment dat de gebouwen klaar zijn neemt het parkerende verkeer weer toe. De gemeente studeert nog op de beste manier om dit in goede banen te leiden. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat andere activiteiten in het centrumgebied (zoals de Tamboer) ook buiten kantooruren voor flinke parkeerdrukzorgen. Bij het onderwerp verkeer en parkeren speelt de uitwerking van de Centrumvisie een rol. Deze uitwerking staat voor komend najaar op het programma.