Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Beroepsgoederenvervoer (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)


1 mei 2007

------

CNV: Laatste waarschuwing voor beroepsgoederenvervoerwerkgevers

Joost van Egmond, landelijk onderhandelaar CNV Beroepsgoederenvervoer heeft vandaag de werkgeversorganisaties Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) per brief een laatste waarschuwing gestuurd.

In de brief stelt van Egmond dat werkgevers tot zaterdag 12 mei de tijd hebben om een ultimatum, met daarna de mogelijkheid van werkstakingen, te voorkomen. In dat weekend zijn er zogenoemde driekwartvergaderingen. Van Egmond: " Als dan een meerderheid van 75 procent van de aanwezige leden actie wil voeren, volgt meteen daarna een ultimatum, waarna stakingen niet meer uit te sluiten zijn."

Afgelopen weekend veroordeelden zowel het vakgroepbestuur als de cao-commissie van CNV Beroepsgoederenvervoer het eindbod van werkgevers al unaniem naar de prullenbak. Zij besloten ook dat er op diverse plaatsen in het land prikacties volgen tot het weekend van 12 mei. "De leden zijn woedend. Werkgevers blijven hen vooral als kostenpost zien, waarop na jaren nog steeds bezuinigd moet worden. En dat in een tijd waar het juist van groot belang is om wervend op de arbeidsmarkt bezig te zijn", aldus van Egmond.

Aanstaande donderdag 3 mei, maandag 7 mei en donderdag 10 mei organiseert de bond prikacties op diverse parkeerplaatsen in het land. Waar precies is te vinden op:www.cnvberoepsgoederenvervoer.nl (bericht infobijeenkomsten beroepsgoederenvervoer).

Het cao-overleg liep half april vast, doordat werkgevers een laatste bod deden, waarna zij niet meer wilden onderhandelen met bonden.

De belangrijkste redenen waarom dit eindbod voor CNV Beroepsgoederenvervoer onvoldoende is hieronder op een rijtje:


- werkgevers willen geen enkele afspraak maken over de arbeidsvoorwaarden van ingehuurd personeel uit Oost-Europese landen. Waardoor zij Oost-Europees personeel laten concurreren op arbeidsvoorwaarden met hun Nederlandse collega's.


- verder bieden werkgevers een loonsverhoging van slechts 2,5 procent, maar daar wordt de premie voor de kinderopvang nog vanaf getrokken.


- En werkgevers willen de arbeidsongeschiktheidspremie niet voor eigen rekening nemen.

Van Egmond: "Alles overziend is dit eindbod van werkgevers absoluut onvoldoende. Zeker als je weet dat het inflatiepeil momenteel 1,8 procent is. Kortom dan is er geen sprake van een feitelijke inkomensverbetering." Verder wil CNV Beroepsgoederenvervoer een verhoging van de onkostenvergoedingen met 3 procent. En een halve trede bovenop het huidige loongebouw voor de laagste loonschalen, zodat die er iets meer op vooruit kunnen gaan. De teveel betaalde heffing kinderopvang dient in de vorm van een eenmalige uitkering terug te worden gegeven aan werknemers.



Ingezonden persbericht