Ingezonden persbericht


Persbericht 01.05.07


1 mei actie bij bajesboten Zaandam eindigt met geplande arrestatie

Vanmiddag hebben twee mensen een korte solidariteitsactie gehouden bij de bajesboten te Zaandam. De twee activisten klommen over het hek van de bajesboten om solidariteit te tonen met de mensen zonder papieren die zeer binnenkort in de drijvende gevangenissen zullen worden opgesloten. De twee zijn aangehouden.

Op 9 april jl. verwijderde de actiegroep 'Migranten Welkom' de hekken rond de bajesboten in Zaandam. Tegen de twee activisten die vanmiddag zijn aangehouden liep een arrestatiebevel op verdenking van betrokkenheid bij deze actie. Met deze ongebruikelijke manier om zich bij de politie te melden, willen de actievoerders nogmaals benadrukken dat protestacties tegen het harde vreemdelingenbeleid volstrekt legitiem zijn.

Negentig actievoerders demonteerden op 9 april het hekwerk rond de bajesboten in Zaandam met betonscharen en steeksleutels. De aanwezige bewakers en later gearriveerde politie waren overrompeld en besloten niet in te grijpen. Middels deze actie wilden de actiegroep de zoveelste uitbreiding van vreemdelingendetentie tegenhouden en het huidige denken over migratie openbreken.

Daags na de actie werden er Kamervragen gesteld over het (gebrek aan) politie-optreden door de Partij van de Vrijheid. Ook in de gemeenteraad van Zaanstad kwam de kwestie aan de orde. Wethouder Egberts liet weten dat een speciaal politieteam bezig was met de zaak. Vorige week werden drie mensen van hun bed gelicht en opgebracht naar het politiebureau te Zaandijk. Inmiddels zijn alle drie weer vrij, overigens zonder dagvaarding.

Woordvoerders van 'Migranten Welkom' zijn niet onder de indruk van het politieonderzoek. De 90 actievoerders deden allen mee aan de demontage-actie om te protesteren tegen het opsluiten van migranten zonder papieren in Nederland. Het arresteren van enkele (vermeende) actievoerders is niet te vergelijken met de wijze waarop migranten zonder papieren in Nederland opgesloten worden. Bovendien zullen arrestaties het protest tegen het repressieve vreemdelingenbeleid en vreemdelingendetentie zeker niet de kop in drukken.

Geen mens is illegaal.

Actiegroep Migranten Welkom

woordvoeder ter plaatse: 06 17537855

bij geen gehoor: 06 45159597