Gemeente Zandvoort


Participatie voorkomt papieren tijger bij opstellen Wmo-beleid

(01 mei 2007)

Gemeente Zandvoort bereidt het opstellen van de beleidsnota Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor - een belangrijk werk dat een impuls zal geven aan de manier waarop de gemeente de Wet Maatschappelijke Ondersteuning uitvoert. De gemeente zet bij het opstellen van deze nota in op participatie, dat is simpel gesteld op grond van een 'open vraagstelling samen met betrokkenen de inhoud bepalen van de beleidsnota.'

Recht doen
De gemeente is ervan overtuigd dat een samenhangend Wmo-beleid niet alleen vanuit het gemeentehuis, maar juist in samenspraak met burgers én maatschappelijke organisaties, moet worden vormgegeven. Alleen door nauw samen te werken en de maatschappelijke partners vroeg in de beleidsvoorbereiding te betrekken kan er een beleidsnota geschreven worden die draagvlak heeft en -minstens zo belangrijk- die realistisch en praktisch is en recht doet aan de maatschappelijke betekenis van de wet.

Aftikken
Een interne volggroep is inmiddels geformeerd. Op 8 mei 'tikt' de gemeenteraad de gevraagde extra externe ondersteuning af. Een externe beleidsspecialist kan daarna worden aangetrokken en een eerste ronde samenspraak met maatschappelijke organisaties is ingepland. Zij zijn uitgenodigd om op 16 mei mee te doen aan een door de gemeente georganiseerde workshop om vooraf mee te denken over de inhoud van de op te stellen beleidsnota. Vraagstukken die aan bod komen: Wat zijn de werkelijke opgaven in Zandvoort? Aan wie en wat moet voorrang gegeven worden? Waar liggen kansen om de uitvoering zinnig te verbinden met andere thema's en activiteiten?

Verbindingen leggen
Ton van Heemst, woordvoerder van de gemeente: 'De Wmo is voor alle partijen een prachtkans om het welzijnsbeleid eens goed te bekijken én verbindingen te leggen met het beleid op andere terreinen zoals leefbaarheid, ruimtelijke ordening, veiligheid, groen en handhaving. Het gaat tenslotte om integraal beleid en om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen'.

Achtergrond

Gemeente Zandvoort heeft de taak om 'handen en voeten' te geven aan de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dat betekent dat inwoners van Zandvoort een appèl kunnen doen op de gemeente als ze denken dat ze in aanmerking komen voor één van de vele regelingen waarin de wet voorziet. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning regelt voor jong en oud allerhande zaken. Het werkgebied van de wet is zeer breed en is erop gericht om mensen in staat te stellen mee te doen aan het (maatschappelijk-sociale) leven, gericht op zelfstandigheid en emancipatie.