Gemeente Den Haag

Energieleverancier ENECO gaat bij 1500 klanten in zijn verzorgingsgebied Den Haag een meter plaatsen die op afstand kan worden gelezen. Ook kan de energieleverantie op afstand worden aan- of afgesloten.

Geleidelijk zullen deze slimme meters ook worden voorzien van een kaartlezer, zodat klanten vooruit kunnen betalen met een oplaadbare kaart voor energie. Het gaat om een proef, waarbij in ieder geval burgers die een aanvraag hebben ingediend voor schuldhulpverlening worden betrokken.

Wethouder Henk Kool (Sociale Zaken, Werkgelegenheid, Economie) heeft dit afgesproken met de energieleverancier. De gemeenteraad heeft hier om gevraagd tijdens de behandeling van de begroting 2007. ,,Zo zetten we een volgende stap om mensen die kampen met problematische schulden toch niet te hoeven afsluiten van gas en stroom, aldus wethouder Kool. ,,Het risico dat er betalingsachterstanden ontstaan wordt zo heel erg klein.

Ervaring
ENECO heeft met het prepaidsysteem ervaring opgedaan in Rotterdam, waaraan 130 huishoudens meededen. Na afloop zei 81 procent tevreden te zijn over de proef. Zij zeiden bewuster om te gaan met energie en meer controle op de kosten te hebben.

Energiebedrijf ENECO is ook in gesprek met de gemeentelijke kredietbanken, die zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). Het doel is afspraken te maken over de manier waarop burgers met problematische schulden geholpen kunnen worden. Naar verwachting zullen ENECO en de NVVK binnenkort een convenant hierover tekenen.