Voedsel en Waren Autoriteit

VWA onderzoekt voedselveiligheidssystemen van slachthuizen


01 mei 2007 - nieuwsbericht

Er is ruimte voor verbetering in eigen controlesystemen voor voedselveiligheid van slachthuizen. Dat beeld geven de inspectieresultaten van de eerste bedrijven die de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vandaag publiceert op internet. De geconstateerde onvolkomenheden hebben geen directe gevolgen voor de voedselveiligheid. In de komende maanden worden van de vijftig grote slachthuizen in Nederland controlegegevens openbaar gemaakt.

De tekortkomingen zijn voor een deel administratief van aard. Bedrijven hebben in deze gevallen wél een goede analyse uitgevoerd van risico's maar schieten tekort in het beschrijven van procedures die de risico's moeten terugdringen. In andere gevallen heeft de VWA tekortkomingen geconstateerd in de analyse van de mogelijke risico's.

Zelfcontrolesystemen (HACCP)
De Europese hygiënewetgeving voor levensmiddelen stelt sinds 1 januari 2006 slachthuizen en de andere bedrijven in de levensmiddelenindustrie zelf verantwoordelijk voor het veilig produceren van voedsel. Belangrijk hulpmiddel voor de levensmiddelenbedrijven vormen de voedselveiligheidssystemen. Hierin beschrijven de bedrijven hun werkprocessen en de voorgenomen corrigerende acties als zich risico's voordoen voor de voedselveiligheid. Een dergelijk systeem voor zelfcontrole staat beschreven in een zogenaamd HACCP-plan ('hazard analysis of critical control points'). De VWA kijkt of bedrijven in deze plannen hun werkprocessen goed hebben omschreven en of ze in voorkomende gevallen ook uitvoeren wat in de plannen beschreven staat. Controles van de VWA op HACCP-plannen vormen daarmee een soort jaarlijks theoretisch examen.

Bedrijven hebben ruimte om in het HACCP-plan af te wijken van wettelijk voorgeschreven toetsingsmethoden. Voorwaarde voor het toepassen van alternatieve methoden is dat het bedrijf kan aantonen dat de alternatieve toetsingsmethode minstens van gelijkwaardig niveau is en dat de VWA tevoren zijn goedkeuring aan het toepassen van de methode verleent.

Overige pijlers in het toezicht
Hygiënisch werken in de vleesindustrie is van groot belang voor de voedselveiligheid. Daarom berust het toezicht op meer pijlers dan alleen die van de controles op de HACCP-plannen. Op de eerste plaats stelt de overheid eisen aan de kwaliteit van de inrichting van de slachthuizen (o.a. vloeren, wanden) en de faciliteiten voor hygiënisch werken (o.a. voor sterilisatie van apparatuur, wassen van handen). Alleen bedrijven die aan alle inrichtingseisen voldoen krijgen een erkenning. De VWA controleert jaarlijks of bedrijven nog steeds aan alle inrichtingseisen voldoen.

De derde pijler bestaat uit het dagelijks toezicht en gerichte onderzoeken naar bijvoorbeeld traceerbaarheid of microbiologische of chemische aspecten van vlees. Dierenartsen van de VWA staan dagelijks in de grote slachthuizen om binnenkomende dieren te keuren en om toezicht te houden op de keuring van karkassen. Daarnaast voert de VWA in de slachthuizen onderzoeken uit naar bijvoorbeeld de traceerbaarheid van vlees of bijproducten uit het slachtproces. De VWA heeft dergelijke gegevens nodig om gericht te kunnen optreden in geval van incidenten of crises.

Daarbovenop worden de controlesystemen van bedrijven én overheid (VWA) jaarlijks gecontroleerd door de Food and Veterinairy Office (FVO) van de Europese Commissie (EU) en de Food Safety and Inspection Service van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De EU voert deze inspecties uit om het voedselveiligheidssysteem in Euopese lidstaten te toetsen. Exporten vanuit Europa gaan namelijk vergezeld van een document waarin staat dat het vlees de vereiste controles heeft ondergaan. De Amerikaanse overheid voert de extra controles uit om er zeker van te zijn dat agrarische producten uit Europese landen aan de Amerikaanse eisen voldoen.

Openbaarmaking
De VWA wil vertrouwen van de samenleving, burgers en bedrijven vergroten door transparant te werken en inzicht te geven in resultaten van toezicht. In een brief aan de Tweede Kamer hebben de departementen LNV en VWS aangegeven de mogelijkheden voor het openbaar maken van controlegevens te willen onderzoeken aan de hand van drie pilots uit het toezicht van de VWA. Gegevens uit de eerste twee pilots (vloeibaar frituurvet en bestrijdingsmiddelen in groente en fruit) zijn openbaar vanaf oktober 2006. Gegevens van de derde pilot (HACCP-slachthuizen) worden vanaf 1 mei 2007 bekend gemaakt via de VWA-website. In de tweede helft van 2007 maken VWS en LNV aan de Tweede Kamer bekend op welke manier ze verder willen gaan met verhogen van transparantie.

Voor de derde pilot komen alleen de grote slachterijen in aanmerking. Op 1 mei zijn de eerste inspectieresultaten bekend. Resultaten van de overige bedrijven worden in de loop van 2007 bekend gemaakt. De bedrijven worden vooraf schriftelijk geïnformeerd over de inspectieresultaten. Van de mogelijkheid om zelf een reactie toe te voegen heeft tot nu één bedrijf gebruik gemaakt.

Meer informatie:

* Dossier HACCP-slachterijen

* Dossier Openbare controlegegevens

* Brieven aan de Tweede Kamer met betrekking tot openbaarmaking controlegegevens VWA:

+ Brief 30 augustus 2006

+ Brief 23 februari 2006

+ Brief 23 juni 2005