Gemeente Utrecht

Busbaan in De Uithof gereed, aan fietspad wordt nog gewerkt

De HOV-baan in De Uithof is klaar. Bussen en taxi's kunnen vanaf dinsdag 1 mei gebruikmaken van de vernieuwde busbaan. De gemeente zal de komende maanden werken aan het aanleggen van de fietspaden en het plaatsen van abri's en ander buitenmeubilair. Nog voor de zomervakantie (half juli) zijn ook deze werkzaamheden afgerond en zal de busbaan officieel heropend worden.

Nieuwe plek voor haltes in De Uithof
Op de vernieuwde busbaan in De Uithof krijgen een aantal bushaltes een andere plek.

Voor de bussen (van onder andere lijn 11) die via Rijnsweerd naar De Uithof rijden, verandert de halte Botanische Tuinen. De huidige halte Botanische Tuinen voor lijn 12 wordt verplaatst en komt voor het Hugo R. Kruytgebouw te liggen. Deze nieuwe halte komt dichterbij de bebouwing van De Uithof met het oog op de sociale veiligheid.

Voor de bussen die vanaf de Weg tot de Wetenschap De Uithof binnenkomen, komen vier haltes:
- op de Padualaan, ter hoogte van de parkeerplaats vlak na de Weg tot de Wetenschap, komt een nieuwe halte met de naam Padualaan;
- een halte bij het Bestuursgebouw aan de Heidelberglaan ter hoogte van de Faculteit Sociaal Agogisch Opleidingen van de Hogeschool Utrecht (halte Bestuursgebouw);
- een halte AZU;

- een halte WKZ.
De bestaande halte Langeveldgebouw op de Padualaan komt te vervallen.

Verkeersveiligheid
Bij de aanleg van de vernieuwde HOV-baan in De Uithof is veel aandacht besteed aan de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers. Voor de fietsers komt straks aan één kant ten zuiden van de busbaan een fietspad. Voorheen waren dat er twee, waardoor veel fietsers de busbaan moesten oversteken. Ter hoogte van de Genèvelaan en het Hugo R. Kruytgebouw komen oversteekplaatsen met verkeerslichten voor de fietsers.

In verband met de veiligheid van de voetgangers is ook voor hen het aantal oversteekplaatsen beperkt. De oversteekplaatsen zijn uitgerust met verkeerslichten en geluidssignalen. De busbaan heeft tussen de twee rijstroken een middenberm om inhalen te voorkomen en de rijsnelheden laag te houden. Voetgangers kunnen bij de oversteekplaatsen in de berm stoppen om de baan eventueel in twee keer over te steken.

Werk aan het fietspad: nog even omrijden
De komende maanden werkt de gemeente aan het nieuwe fietspad langs de Padualaan en Heidelberglaan. Het gebied waar gewerkt wordt, zet de gemeente af met hekken. Voor de veiligheid kunnen fietsers en wandelaars maar op drie plekken worden overgestoken. De oversteekplaatsen zijn aangegeven met gele borden. Ook de fietsomleidingen over de Toulouselaan en de Leuvenlaan in De Uithof zijn nog tot half juli van kracht.

Noot voor de media
Voor meer informatie over de HOV-banen, kunt u terecht op www.utrecht.nl/vrijebusbanen of op www.utrecht.nl/klaarover. Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Gerard Derksen, telefoonnummer 030- 286 1168.