Rechtbank Zutphen


Herschikking bevoegdheid in familiezaken

Zutphen, 1 mei 2007 - Met ingang van 1 mei 2007 is de familierechter bevoegd in alle zaken die de persoon betreffen en de kantonrechter in alle zaken die het vermogen betreffen.

Dit is het gevolg van een wetswijziging 30521 (Wet van 22 november 2006, Stb. 2006, 589) die op 1 mei 2007 in werking treedt. Door deze wetswijziging zal de kantonrechter voortaan alle curatelezaken behandelen, terwijl de gezagszaken voortaan door de familierechter worden behandeld. Dit betekent dat voortaan in alle gezagszaken, met uitzondering van het verzoek tot het uitoefenen van het gezamenlijk gezag, procesvertegenwoordiging verplicht is. In curatelezaken komt deze verplichting juist te vervallen.

De wijziging heeft ook tot gevolg dat het gezagsregister wordt gecentraliseerd. Konden ouders voorheen terecht bij alle locaties van de sector kanton voor het aanvragen van gezamenlijk gezag, per 1 mei worden aanvragen gezamenlijk gezag ingediend bij de hoofdvestiging van de rechtbank. Het gezagsregister wordt vooralsnog gebundeld in de hoofdplaats bij de sector kanton, locatie Zutphen. Daar dient dan ook het verzoek tot het registreren van gezamenlijk gezag worden ingediend.

Op www.rechtspraak.nl kunt u een formulier downloaden, waarmee ouders gezagsverzoeken zelf kunnen indienen bij de rechtbank. Ook voor verzoeken om curatele, bewind en mentorschap zijn formulieren beschikbaar.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 1 mei 2007 Naar boven