Gemeente Winterswijk


Gemeente wil overhoeken gemeentegrond zoveel mogelijk verkopen


1 mei 2007

Winterswijk - De gemeente wil gemeentegrond met de bestemming 'groen' die voor de gemeente niet meer van belang is (zogenaamde overhoeken) in bepaalde gevallen verkopen. Per geval moet worden beoordeeld of de gewenste grond kan worden verkocht. Het college heeft besloten om de grondprijs voor dergelijke overhoeken per 1 januari 2008 vast te laten stellen door een erkende makelaar/taxateur. In het geval van huur van de overhoeken wil het college de huurders zoveel mogelijk stimuleren de gehuurde grond te kopen.

In het verleden heeft het college besloten de grondprijs voor dergelijke grond om de drie jaar te herzien. De grondprijs is voor het laatst aangepast in oktober 2004 en is toen vastgesteld op ¤ 75,- per m2. Deze prijs geldt voor ieder strookje gemeentegrond/overhoeken. Vanaf 1 januari 2008 wordt de prijs voor die grond/overhoeken vastgesteld op een door een erkend makelaar/taxateur getaxeerde prijs per m2.

Verhuur gemeentegrond
In het verleden was het ook mogelijk grond/overhoeken van de gemeente te huren. Het college streeft er naar deze verhuursituaties zoveel mogelijk om te zetten in verkoop en geen nieuwe huurcontracten meer af te sluiten. Verhuur van gemeentegrond brengt voor de gemeente jaarlijks veel werk met zich mee en levert geen verder voordeel op. Huurders van grond/overhoeken krijgen hierover binnenkort een brief. Daar waar mogelijk worden zij in de gelegenheid gesteld aan te geven of zij belang hebben bij koop van de gehuurde grond. In die gevallen waarin huurders van grond/overhoeken uiteindelijk overgaan tot koop van gemeentegrond wordt, vooruitlopend op de wijziging per 1 januari 2008, de grondprijs vastgesteld op een door een erkend makelaar/taxateur getaxeerde grondprijs per m2.

Aanpassing huurprijs
Het college heeft besloten ook de huurprijs per 1 januari 2008 aan te passen. Deze wordt gesteld op 1 % van de grondwaarde. De huurprijs is al sinds een aantal jaren niet meer aangepast en bedraagt op dit moment ¤ 0,68 per m2. Om een gewenst rendement te krijgen uit de huur is een huurprijs van 5 % van de grondwaarde reëel. Dit betekent een forse verhoging van de huurprijs. De huurprijs wordt daarom geleidelijk, binnen een periode van vijf jaren, verhoogd naar die 5%. Vanaf 1 januari 2008 stijgt de huurprijs jaarlijks met 1% van de grondwaarde.