Gemeente Winterswijk


Woonzorgappartementen in scholtegoed Hesselink


1 mei 2007

Winterswijk - Het Geldersch Landschap, De Woonplaats, Estinea en Siza Dorp Groep willen het scholtegoed Hesselink hergebruiken als woonzorginstelling, gecombineerd met een viertal reguliere woningen. Het college staat erg positief tegenover deze ontwikkeling en heeft besloten mee te werken aan de bestemmingsplanprocedure om een woonzorginstelling te kunnen realiseren. De boerderij staat leeg sinds 2003 en raakt daardoor in verval. Het voorstel wordt binnenkort voorgelegd aan de commissie Burger en Ruimte.

Een aantal gebouwen op het scholtegoed Hesselink hebben een Rijksmonumentenstatus, vanwege hun architectuurhistorische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde. Dat betekent dat deze boerderij erg belangrijk is om te behouden. Het boerderijcomplex staat leeg en verpaupert. Om ervoor te zorgen dat dit monument kan blijven bestaan, is herontwikkeling noodzakelijk. De plannen om Hesselink te gaan herontwikkelen zijn ontstaan in de zomer van 2005. Toen hebben De Woonplaats, Het Geldersch Landschap, Estinea en Siza Dorp Groep het initiatief genomen om er een woonzorgcomplex van te maken. Dit is niet het eerste plan van de vier partijen. Eerder hebben ze samengewerkt bij Boerderij Boeijink aan de Ratumseweg. Ook deze boerderij is nu een woonzorgcomplex.

Zorgappartementen en reguliere woningen
In totaal komen er 12 zorgappartementen voor mensen met een verstandelijke beperking, 10 in het hoofdgebouw en 2 in een nieuw te bouwen pand, naast het hoofdgebouw. De grote schuur op het erf wordt omgebouwd tot een activiteitencentrum voor Winterswijkers met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Dit activiteitencentrum is een goede aanvulling op het bestaande aanbod van dagopvang. Op het erf willen de partijen een levendige mix creëren. Dit willen ze bereiken door naast de zorgappartementen een viertal reguliere woningen te realiseren.

Stichting Ratums Belang
Stichting Ratums Belang is op de hoogte gehouden van de plannen. Hoewel de stichting een aantal aandachtspunten kenbaar heeft gemaakt, staat zij erg positief tegenover de plannen. Het complex wordt opgeknapt en er komen vier woningen bij. Stichting Ratums Belang wil graag dat deze woningen beschikbaar komen voor inwoners van Ratum.

Vervolgtraject
In het huidige bestemmingsplan zijn er geen mogelijkheden om de plannen uit te voeren. Daarom heeft het college besloten mee te werken aan een nieuw bestemmingsplan. Voordat er daadwerkelijk gebouwd kan worden, moet het bestemmingsplan eerst vastgesteld worden door de gemeenteraad. De plannen worden op korte termijn voorgelegd aan de commissie Burger en Ruimte voor een kaderstellende uitspraak over het bestemmingsplan.