De Nederlandse Bank

gezonden aan minister Bos

Rapportage Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer gezonden aan minister Bos

Persbericht

Datum 1 mei 2007

o Realiseren van een soepele en veilige overgang naar Europese betaalproducten vanaf 2008
o Inventarisatie van knelpunten en oplossingen toegankelijkheid en bereikbaarheid betalingsverkeer
o Verdere bevordering van gebruik van efficiënte betaalinstrumenten

Dit zijn in 2007 de belangrijkste aandachtspunten van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), zo blijkt uit de jaarrapportage over 2006 die vandaag aan minister Bos van Financiën is gezonden. Ook in 2006 heeft het MOB op deze punten vooruitgang geboekt. In het MOB werken aanbieders en gebruikers samen aan verdere verbetering van maatschappelijke efficiëntie, veiligheid en toegankelijkheid en bereikbaarheid van het betalingsverkeer in Nederland.

Realiseren van een soepele en veilige overgang naar Europese betaalproducten

Vanaf 2008 kan het publiek gebruik maken van betaalproducten die banken in het kader van de uniforme eurobetaalruimte (Single Euro Payments Area, kortweg SEPA) ontwikkelen. Het gebruik van overschrijvingsformulieren waarmee betalingen naar andere eurolanden op dezelfde manier plaatsvinden als binnen Nederland zal naar verwachting voor consumenten weinig veranderingen teweeg brengen - behalve een bredere acceptatie dan bij de Nederlandse betaalmiddelen het geval is. Wel is nog onduidelijk hoe de betaalproducten er precies uit gaan zien en tegen welke tarieven banken ze zullen aanbieden. Deze onzekerheid geldt ook voor zakelijke klanten die betalingen via de nieuwe instrumenten zullen uitvoeren en ontvangen. De gevolgen van de introductie van de Europese incasso zullen pas later bekend worden, daar deze pas op zijn vroegst in 2009 zal plaatsvinden. Wel is al duidelijk dat de storneringstermijn langer zal zijn dan nu het geval is.
Dit zijn de belangrijkste conclusies die het MOB trekt uit een eerste inventarisatie van de gevolgen van de komst van SEPA. Koepels van consumenten en ondernemers vertegenwoordigd in het MOB zijn zeer bezorgd over voor hen mogelijk nadelige tariefontwikkelingen. Omdat er nog veel onzekerheden bestaan, is vooralsnog niet duidelijk of hiervan ook daadwerkelijk sprake zal zijn. Voor een soepele en veilige overgang is goede samenwerking tussen betrokken partijen van groot belang. Daarom werken ze in 2007 in het MOB gezamenlijk aan een transitieplan en wisselen ze wensen en ervaringen uit.

Inventarisatie van knelpunten toegankelijkheid en bereikbaarheid betalingsverkeer

Er zijn geen aanwijzingen dat in Nederland een algemeen bereikbaarheidsprobleem met betrekking tot betaaldiensten bestaat noch dat dergelijke problemen zich concentreren in bepaalde regio's. Wel worden her en der knelpunten ervaren, ook op het gebied van toegankelijkheid, die partijen in het MOB momenteel gezamenlijk aanpakken. Dat blijkt uit een voorlopige inventarisatie eind 2006 van knelpunten op het gebied van toegankelijkheid en bereikbaarheid die het MOB, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen op verzoek van de minister van Financiën hebben opgesteld. Ze werken nu aan een eindrapport, met daarin een analyse en oplossingsmogelijkheden, dat naar verwachting eind mei 2007 gereed is en dan aan de minister zal worden aangeboden.

Verdere bevordering van gebruik efficiënte betaalinstrumenten

Banken en toonbankinstellingen bekijken, op grond van een convenant dat zij eind 2005 sloten, samen hoe zij het gebruik van de efficiënte pinpas ten koste van het relatief dure contant geld kunnen bevorderen. Een gesegmenteerde benadering blijkt daarbij noodzakelijk. Met name ondernemers in het midden- en kleinbedrijf ervaren nog drempels. Na een oproep van de banken en toonbankinstellingen eind 2006 zijn er sinds enige tijd voordelige en op maat gesneden pinpakketten voor deze groep beschikbaar. Het MOB beziet komend jaar hoe verder efficiëntieverbeteringen in het toonbankbetalingsverkeer en in het betalingsverkeer op afstand (machtigingen, overschrijvingen, acceptgiro's) bereikt kunnen worden.

Overige resultaten van het MOB in 2006 waren onder meer: o ontwikkeling van richtlijnen voor toegankelijkere betaalautomaten. Deze worden in het voorjaar van 2007 gepubliceerd. o opstellen van een rapport met kenmerken en frauderisico's van creditcards. Dit wordt in het voorjaar van 2007 gepubliceerd. o begeleiding van het onderzoek naar kosten en opbrengsten van het betalingsverkeer voor banken.
o oproep tot aanvullende regelgeving om ervoor te zorgen dat zowel banken als niet-banken aan de regelgeving voor het vullen van geldautomaten voldoen.

De rapportage van het MOB over 2006 is te downloaden van de website van de Nederlandsche Bank (via Betalingsverkeer > MOB > Publicaties).

Het MOB is in 2002 door de minister van Financiën ingesteld ter bevordering van de maatschappelijke efficiëntie in het Nederlandse retailbetalingsverkeer. Het MOB staat onder voorzitterschap van de Nederlandsche Bank en is voorts breed samengesteld uit instanties die aanbieders en gebruikers van het betalingsverkeer vertegenwoordigen. De Nederlandsche Bank verzorgt tevens de secretariaatsfunctie. Het MOB komt twee keer per jaar bijeen en heeft als doelstellingen: o periodiek overleg over knelpunten en maatschappelijke gevolgen van ontwikkelingen in het betalingsverkeer
o het samenwerken bij het verzamelen en analyseren van cijfermatige gegevens
o het maken van principeafspraken

Downloads


* MOB rapportage 2006 (PDF: 1,1 Mb)

---