Lang niet iedereen profiteert van economische groei in Oost-Europa en Centraal-Azië

01 mei 2007, Genève - Miljoenen mensen in Oost-Europa en Centraal-Azië profiteren niet van de economische groei in deze regio, melden Unicef, het United Nations Development Programme (UNDP) en de United Nations Economic Commission for Europe.

In Oost-Europa en Centraal-Azië merken veel kinderen weinig van de economische vooruitgang.
In Oost-Europa en Centraal-Azië merken veel kinderen weinig van de economische vooruitgang.

Vooral kinderen merken weinig van de vooruitgang. Onder andere Tadzjikistan en Albanië zijn vergelijkbaar met de armste delen van de wereld als het om het aantal kinderen jonger dan vijf jaar gaat dat achterblijft in de groei.

Ook vrouwen profiteren niet mee van de hogere welvaart. In veel van de landen die in 2003 door de VN-organisaties zijn onderzocht, is er een groot verschil tussen de salarissen van mannen en vrouwen. Dit varieerde van gemiddeld meer dan 30 procent tot zelfs ruim 50 procent. Alleen Roemenië en Bulgarije vormen hierop een uitzondering; hier wordt het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen juist kleiner.

Armoede op het platteland In vijf landen in Oost-Europa en Centraal-Azië moet de helft van de bevolking rond zien te komen met minder dan 2,15 dollar (EUR 1,58) per dag. De armste mensen zijn op het platteland te vinden. In stedelijke gebieden is tussen de 50 en 80 procent van de huishoudens aangesloten op watervoorzieningen, op het platteland is dit in de helft van de onderzochte landen minder dan 30 procent.

Tehuiskinderen
Het grote aantal kinderen dat in deze regio in tehuizen moet opgroeien, vormt een ander probleem. Rusland is wat dit betreft koploper: hier verblijven per 100.000 kinderen er ruim 1.200 in instellingen.

Werken aan betrouwbare cijfers De VN-organisaties hebben tussen 1998 en 2005 gegevens verzameld over de welvaart in Oost-Europa en Centraal-Azië. Helaas was het niet altijd mogelijk om van elk jaar of elk land betrouwbare gegevens over bijvoorbeeld armoede, werkloosheid en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen boven tafel te krijgen. De organisaties zullen zich inzetten voor de totstandkoming van betrouwbare en onafhankelijke statistieken, zodat landen op basis hiervan beslissingen kunnen nemen die het hen mogelijk maken de Millenniumdoelen te bereiken.

Zie www.regionalmdg.org