Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws


1/5/2007 - Rekenkamercommissie Voerendaal: informeren gemeenteraad kan beter.

De gemeenteraad is de baas van de gemeente. De gemeenteraad stuurt, het college voert de beslissingen van de raad uit. En de gemeenteraad controleert achteraf het werk van het college.

De rekenkamercommissie van de gemeente Voerendaal vindt dat de raad op een aantal belangrijke punten beter moet worden geïnformeerd. Daarbij gaat het met name om de programmabegroting en afspraken met het college over de informatievoorziening bij nieuwe ontwikkelingen en grote projecten.

Programmabegroting

De programmabegroting 2007 is een stap in de goede richting in vergelijking met de programmabegroting 2006. Tegelijkertijd is er nog veel ruimte voor verbetering. Zo zijn de doelen die de gemeente wil bereiken vaak vaag en algemeen geformuleerd. Ook is vaak onduidelijk welke activiteiten en uitgaven bij welke doelstelling horen. Zolang niet duidelijk is wat de gemeente concreet wil bereiken en hoe zij dat wil doen (activiteiten, geld) blijft het moeilijk zo niet onmogelijk voor de raad om daadwerkelijk met de programmabegroting te sturen.

Afspraken over informatievoorziening bij nieuwe ontwikkelingen en grote projecten

Daarnaast wordt de raad door het college niet altijd tijdig en voldoende geïnformeerd als het gaat om nieuwe ontwikkelingen en grote projecten (leefbaarheidsprogramma Ubachsberg en de exploitatie van het Cultureel centrum de Borenburg). De rekenkamercommissie beveelt aan dat de gemeenteraad en het college een informatieprotocol opstellen. Hierin kunnen zij afspreken bij welke nieuwe ontwikkelingen de raad wordt geïnformeerd. Ook kunnen de raad en het college een beleidslijn afspreken: wil de raad alleen geïnformeerd worden indien afgeweken wordt van de beoogde doelstellingen of wil de raad ook geïnformeerd worden over de voortgang van projecten en activiteiten?