Politie Limburg-Noord

Politie heeft doel bereikt: snelheid Schandeloseweg verlaagd
Datum: 1-05-2007
Tijd bericht: 12:26
Plaats: Velden
TSV blijft voorlopig nog actief

Het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid (TSV) van de politie Limburg-Noord heeft de eerste fase van de projectperiode om de Schandeloseweg verkeersveiliger te maken, afgesloten met een positief resultaat. Het overtredingpercentage op de snelheid is in een periode van drie maanden verlaagd van 12% naar 5%. Dit is bereikt door samen met de gemeente te werken aan de klachten van de omwonenden.

Aanwonenden van de Schandeloseweg, maar ook ouders van schoolgaande kinderen en de directie van de Andreasschool meldden de onveilige situatie bij de gebiedsmentor van de politie. Die nam contact op met het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid (TSV) van het Verkeershandhavingsteam, dat op maandag 15 januari 2007 startte met een project op de Schandeloseweg. Doel van het project was het terugdringen van de gevoelens van verkeersonveiligheid.

Er werd een enquête uitgezet onder de omwonenden, die door 60% van hen werd ingevuld. Daaruit bleek dat de gevoelens van verkeersonveiligheid hoog waren. Uit verkeersmetingen en analyse, uitgevoerd door het TSV, bleek dat die gevoelens terecht waren: 12% van de passerende voertuigen bleek de ter plaatse geldende snelheid te overschrijden. Ook gaven de bewoners aan dat overstekende kinderen bij de school, in de combinatie met het parkeren, met de snelheid en de ter plaatse aanwezige onoverzichtelijkheid in het wegvak op de Schandeloseweg, tussen de Burgemeester van Deelensingel en Oude Schandeloseweg, onveilig te vinden.

Hierop stelde het TSV een "plan van aanpak" op om het overtredingpercentage op de snelheid te verlagen van 12% naar 5%. Ook werd in overleg met de gemeente besloten een stopverbod t.h.v. de Andreasschool te realiseren, met als doel de zichtbaarheid van (overstekende) voetgangers te vergroten. Het realiseren van extra verkeerstekens op het wegdek en het verplaatsen van de aanwezige borden, t.h.v. de oversteekplaats van de Andreasschool was daarbij nodig om bestuurders extra te attenderen op de oversteekplaats.

Inmiddels kan worden geconstateerd dat het doel is bereikt. Het percentage dat de maximum snelheid momenteel overschrijdt is 3,5%.
De gemeente heeft stopverboden geplaatst, bestaande borden verplaatst en extra verkeerstekens op het wegdek geplaatst. Het TSV is handhavend opgetreden. Tijdens de controles viel het op dat wel erg veel mensen geen gebruik maakten van hun autogordel of kinderstoeltje. Verder ging, naar schatting, tenminste 90% van de uitgedeelde bekeuringen naar een inwoner van Velden!

Het TSV blijft voorlopig nog actief op de Schandeloseweg, maar na de projectperiode zullen de controles overdragen aan de basiseenheid Venlo-Oost, die de ingezette norm tijdens de dagelijkse bezigheden zal blijven onderhouden.