Gemeente Oirschot

Strenge controle op schoolverzuim rond vakanties

Steeds vaker plakken ouders extra vakantiedagen vast aan schoolvakanties van hun kinderen. Dat is een zeer ongewenste ontwikkeling, vinden de directies van alle Oirschotse scholen en de gemeente Oirschot. Zonder toestemming kinderen van school houden is strafbaar en er staan (forse) boetes op.

De minister van onderwijs gaat strenger controleren op verzuim omdat het belangrijk is dat de minimale onderwijstijd wordt aangeboden. Vakantieverlof buiten de vastgestelde schoolvakanties leidt juist tot minder onderwijstijd. De schoolleiding probeert lesuitval zoveel mogelijk te beperken en mag slechts bij hoge uitzondering extra vakantieverlof verlenen.

De leerplichtwet bepaalt wanneer leerlingen buiten schoolvakanties verlof kunnen krijgen. De regeling geldt uitsluitend voor kinderen van ouders die vanwege hun beroep niet binnen de vastgestelde schoolvakanties kunnen gaan. Ouders moeten toestemming hebben van de schooldirecteur. Op vakantie gaan zonder toestemming is strafbaar en wordt door de directeur altijd gemeld aan de leerplichtambtenaar van de gemeente.