AzG: meer aandacht nodig voor kala-azar


01.05.2007 / 12:17 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Artsen zonder grenzen

Artsen zonder grenzen

PERSBERICHT

AzG: meer aandacht nodig voor dodelijke ziekte kala-azar in Ethiopië Strijd tegen hiv/aids in Ethiopië succesvol maar kala-azar blijft vergeten ziekte

Amsterdam, 1 mei 2007- Artsen zonder Grenzen is verheugd dat de Ethiopische overheid vandaag haar hiv/aids-programma in Humera overneemt. De noodhulporganisatie vraagt de overheid tegelijkertijd om ook de strijd aan te gaan met de kala-azar, een dodelijke ziekte die duizenden mensenlevens per jaar eist.

Op 1 mei 2007 zal Artsen zonder Grenzen haar hiv/aids-programma in het Humera district in Ethiopië officieel overdragen aan de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg aldaar. Artsen zonder Grenzen begon drie jaar geleden, als eerste in Ethiopië, met gratis hiv/aids-behandeling en beschouwt deze snelle overdracht als een succes. 'We zijn erg blij met deze snelle reactie van de Ethiopische overheid',zegt Ivan Zenar, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Humera, 'maar we blijven zeer bezorgd over het totale gebrek aan aandacht voor de dodelijke ziekte kala-azar'. De medische noodhulporganisatie blijft mensen behandelen in het gebied tegen kala-azar. Deze dodelijke ziekte, ook wel zwarte koorts genoemd, is wijdverspreid in Humera. Artsen zonder Grenzen is de voornaamste organisatie die mensen gratis behandelt tegen kala-azar.

Humera is een zeer afgelegen gebied waar ongeveer 100.000 seizoensarbeiders naartoe komen tijdens de zaaitijd en het oogstseizoen. Deze grote toestroom van seizoenarbeiders trekt ook veel prostitutie aan en daardoor stijgt de kans op infectie met hiv enorm. In Humera is gemiddeld 13 procent van de geteste patiënten hiv-geïnfecteerd terwijl het gemiddelde in heel Ethiopië geschat wordt op 4,7 procent. Momenteel verstrekt Artsen zonder Grenzen aidsremmers aan 750 patiënten en de overheid neemt deze patiënten nu over. Zij zullen gratis medicijnen blijven ontvangen.

Artsen zonder Grenzen is tien jaar geleden, in 1997 begonnen met het behandelen van patiënten met kala-azar in Humera. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet, overgebracht door minuscule zandvliegen, die het afweersysteem aantast. De ziekte is dodelijk als de behandeling te laat komt terwijl patiënten met de juiste behandeling een overlevingskans hebben van 92 %. Vorig jaar heeft Artsen zonder Grenzen in Humera 657 patiënten behandeld voor kala-azar, daarvan is 8,3 % overleden.

Na de overdracht zal Artsen zonder Grenzen de ontwikkelingen van het hiv/aids-programma volgen en patiënten met kala-azar blijven behandelen.